11.8 C
De Bilt

Nieuw convenant Via Belgica

Een adembenemend landschap vol met Romeinse verhalen en archeologische. Een kans voor internationale samenwerking? Dat is de grote vraag voor de volgende samenwerkingsperiode van Via Belgica. Meer dan 500 jaar lang maakte deze regio deel uit van het Romeinse rijk. Overal verschenen wegen, landgoederen, steden, openbare baden, tempels en grafheuvels in dit landschap van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. We willen dit landschap vol mogelijkheden, waar een deel van onze identiteit vorm kreeg, met elkaar verbinden.

Een nieuw convenant

We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat zeven gemeenten in Nederlands Zuid-Limburg (Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen, Simpelveld en Kerkrade) opnieuw de uitdaging aangaan om tussen 2024 en 2027 samen te werken aan het ontsluiten van het Romeinse verleden. En dit met financiële steun van de Provincie Limburg (Nederland).

Een blik in het verleden

Het project Via Belgica ontstond 20 jaar geleden na een enthousiast gesprek tussen archeologen. Overtuigd van het potentieel van Romeinse verhalen, wilden ze deze openstellen voor het brede publiek. Dit resulteerde in de website ‘Via Digitalis’. Het project had echter niet het gewenste bereik. Via Story-projectleider Toos Hofstede ging een paar jaar geleden de uitdaging aan om het project op te waarderen tot een aantrekkelijk toeristisch product met tal van fiets- en wandelroutes en betrok er ook tal van ondernemers bij die producten ontwikkelden geïnspireerd op het Romeinse verleden. En met succes!

thumbnail?sz=w1920&id=1A7e0GIyN3f81DGCbGgGdT3vVJ3D c7gs
convenant via Belgica. . Foto: gemeente Heerle

De toekomst

Nu zijn we klaar voor de volgende stap. We richten ons op een bredere missie en visie voor het jaar 2024-2027, met veel uitdagingen en prachtige kansen. De afgelopen jaren hebben we ons vooral gericht op communicatie en toeristische productontwikkeling. Nu gaan we een stap verder en nemen we ook de thema’s onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en internationale verbinding ter harte.

Missie

Een Romeinse weg. 400 km lang van Boulogne-sur-Mer tot Keulen. Via Belgica doorkruist adembenemende landschappen waar Romeinse handelaars, soldaten en reizigers elkaar ontmoetten. Op zoek naar hun weg. Archeologische vindplaatsen en hun verhalen reiken tot ver in het huidige landschap. Opnieuw daagt Via Belgica participanten uit om deel te nemen. Op zoek te gaan naar hun identiteit. Om hun weg te vinden. Om Romeinse verhalen te delen. Via Belgica streeft naar de grenzeloosheid van het Romeinse Rijk waar Romeinse en hedendaagse verhalen elkaar ontmoeten. Participatie, onderzoek en co-creatie zijn sleutelwoorden om Romeins erfgoed tot leven te brengen in een uitgebreid toeristisch aanbod.

Visie via Belgica 2024-2027

Via Belgica wil de branding verder optimaliseren om het product in de bredere Euregio op de kaart te zetten. Het bestaande aanbod wordt hiervoor verder ontwikkeld door in te zetten op archeologisch onderzoek, het zoeken naar samenwerkingen, participatie en ondernemerschap. In 2027 ligt er een aantrekkelijk toeristisch erfgoedproject gevoed door wetenschap en op maat van gezinnen en 55-plussers, dankzij de investering in de belevingswaarde van de landschappelijke routes en een vast jaarprogramma in samenwerking met de vrienden van de Via Belgica.

Internationale samenwerking

Het project Via Belgica wil evolueren van een wegenproject naar een landschapsproject. Romeinse verhalen situeren zich immers niet alleen rond de Romeinse weg. Dit biedt kansen om het landschap ook zonder grenzen te bekijken, want de Romeinen kenden onze huidige grenzen niet. Er is dus een grote kans om de bestaande Romeinse projecten (Fruitspoor, Via Belgica, Erlebnisraum Römerstrasse, enz.) met elkaar te verbinden en toegankelijk te maken voor een internationale toerist.

Daarom doen we een warme oproep aan alle internationale partners om open te staan voor innovatie, verbinding en om samen bruggen te bouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio