10.7 C
De Bilt

Orlando Festival 40ste editie: 11-21 augustus 2022

In augustus presenteert het Orlando Festival elf dagen lang klassieke kamermuziek uit vier eeuwen, tijdens concerten, masterclasses en openbare lessen. Twintig middag- en avondconcerten vinden plaats in Theater Kerkrade, twee avondconcerten worden in de Sint Janskerk in Maastricht gegeven. In Theater Kerkrade en de SMK Kerkrade zullen iedere dag openbare repetities en masterclasses gehouden wordt. Bovendien vinden er 22 regioconcerten plaats verspreid over Limburg, veelal op bijzondere locaties.

Kamermuziek van Beethoven

Evenals in 2021 zijn Ludwig van Beethoven en Rudolf Escher de centrale componisten. Van Beethoven klinkt zes uur kamermuziek: sonates, pianotrio’s, een strijktrio, kwartetten, het beroemde Septet en twee orkestwerken in bewerkingen voor groot kamermuziekensemble. Rudolf Escher wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste Nederlandse componist van zijn generatie. Orlando programmeert met tien composities, in totaal drie uur muziek, een ruime keuze uit zijn kamermuziek, die zelden in de concertzalen klinkt.

Barok

De Orlando programma’s bieden een mengeling van bekend en minder bekend repertoire uit de barok (Bach en Vivaldi), de klassieke periode (Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert), de romantiek (Brahms en Tsjaikovski), de 20ste eeuw (Stravinsky, Schönberg, Berg, Webern en Messiaen) en gloednieuwe muziek uit de 21ste eeuw, waaronder vier wereldpremières, speciaal gecomponeerd voor het 40-jarig bestaan van Orlando. De concerten worden gegeven door 42 musici uit dertien landen; de bezettingen variëren van solo-instrumenten (piano, fluit, viool, cello) tot twintig musici op de Gruppo Montebello concerten. Voor de jubileumeditie nodigde Orlando drie jonge professionele ensembles uit voor een gastoptreden: Mosa Trio, Malevich Ensemble en Chekhov Trio.

Orlando Festival

Als altijd biedt het Orlando Festival ensemblelessen aan voor actieve amateurmusici van alle leeftijden en alle niveausin vaste ensembles en in ‘ad hoc’ combinaties. En dan zijn er de vele kamermuziekliefhebbers die alles op Orlando van nabij mee willen maken tijdens een echte ‘muziekvakantie’.

Het Orlando Festival verhuist dit jaar van Rolduc naar het centrum van Kerkrade, naar de HuB met theater/bibliotheek en muziekschool (SMK) en naar de twee Fletcher Hotels in Kerkrade. Wat betreft de akoestiek van de concertzalen, locatie, hotelaccommodatie, leskamers en repetitieruimtes is hiermee een verbeterde situatie ontstaan voor de muziek, voor het publiek, en voor de musici.

European Summer Course for Chamber Music

Orlando kent sinds vorig jaar de European Summer Course for Chamber Music (ESC) met een breed en divers educatief aanbod voor zeven geselecteerde jonge professionele ensembles bestaande uit 21 jonge musici uit binnen- en buitenland. Iedere dag zijn er meerdere openbare lessen aan de ESC-ensembles. De ESC-ensembles verzorgen ook de 22 regioconcerten.

Als altijd kent het Orlando Festival een bijzonder programma voor actieve amateurmusici van alle leeftijden en alle niveaus, in vaste ensembles en ad hoc. Zij krijgen les van de Orlando musici en kunnen bovendien deelnemen aan het speciale project Nieuwe Muziek op Maat. En dan zijn er nog de ‘passieve’ kamermuziekliefhebbers die in Kerkrade verblijven om alles van nabij mee te maken.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio