15.1 C
De Bilt

Programma Bovengronds in oktober Heerlen

Heerlen- Bovengronds belicht ook dit najaar de post-mijnperiode van onze regio. Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Het thema van dit jaar ‘Opstand’ past helemaal bij onze regio. De vraag of inwoners van de Parkstad eigenzinnig zijn, is trappen tegen een open deur: uiteraard. De vraag of inwoners van deze streek in opstand durven komen wanneer het nodig is, geeft al  meer stof tot denken. Parkstad in opstand staat dan ook centraal tijdens de activiteiten in oktober.

 

Drieluik over verzet en opstand in Theater Heerlen
Op 11 oktober worden opstandige Parkstedelingen en hun acties onder de loep genomen. Met filmbeelden, ooggetuigen en historici wordt teruggeblikt op het stil verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de ex-mijnwerkers en huisvrouwen die op de barricades klommen voor behoud van hun pensioen en de opstand in tijden van afbraak van historisch Heerlen. Deze avond wordt georganiseerd door Historisch Goud, SCHUNCK* en Parkstad Limburg Theaters en begint om 19.30 uur in de LIMBURGzaal van Theater Heerlen. Tickets zijn verkrijgbaar bij Parkstad Limburgtheaters en kosten tien euro.

 

Hub Cobben tentoonstelling

In de vitrines van de Royal bioscoop bij het station en in enkele vitrinetafels in de hal van het stadhuis (ingang Raadhuisplein) is een kleine tentoonstelling gewijd aan Hub Cobben. Met objecten, artikelen en geschriften wordt het verhaal verteld van deze oud-mijnwerker die grote indruk maakte met zijn bevlogen acties. Zo klom hij op het podium tijdens een bijeenkomst met toenmalig minister Joop den Uyl. De expositie is tot half november gratis te bezoeken. In het stadhuis alleen tijdens kantooruren.

 

Heerlen Gehoord – echo’s tussen toen en nu

Na een uitverkochte reeks tijdens Cultura Nova, is het op 21 en 22 oktober opnieuw mogelijk de geluidswandeling ‘Heerlen Gehoord’ te lopen. Tijdens de route langs verborgen en verrassende locaties in en rond het centrum van Heerlen, wordt de Heerlense geschiedenis verteld, afgewisseld met klanken van het Heerlen van nú. Meer informatie over de kaartverkoop verschijnt binnenkort op de website www.bovengronds.nu en facebookpagina van Bovengronds.

 

Opstandige Mijnwerkers

Het Nederlands Mijnmuseum organiseert op 23 oktober samen met LGOG een evenement over de opstand van mijnwerkers. Er is een rondleiding door de Hub Cobben tentoonstelling in het Stadhuis. Een wandeling door het centrum van Heerlen over de recente geschiedenis en een lezing over opstand en verzet in de mijnbouwhistorie. Deelnemers aan het hele middagprogramma betalen €7,50 en kunnen zich aanmelden via info@nederlandsmijnmuseum.nl.

 

Opstand in Heerlen

Op 25 oktober geeft Maurice Hermans, auteur van de Antistad, een lezing in het Nederlands Mijnmuseum. In De Antistad schrijft Hermans over diverse opstanden in Heerlen. De weerstand tegen sloop van markante gebouwen, protest tegen de komst van een tippelzone en verzet tegen de komst van een pretpark in natuurgebied Terworm. De entree van €7,50 is inclusief koffie, vla en een borrel na afloop. Aanmelden: info@nederlandsmijnmuseum.nl.

Ruimte voor bewonersinitatieven

Er kunnen nog steeds ideeën en initiatieven worden aangedragen die de post-mijnperiode van onze regio centraal stellen en plaatsvinden voor begin december. Binnen het participatieproject ‘Bewoners Maken Parkstad’ van IBA zijn er extra financiële middelen beschikbaar voor Bovengronds projecten. Heb je een idee? Meld dit dan zo snel mogelijk via www.iba-parkstad.nl/bewoners-maken-parkstad/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio