12.7 C
De Bilt

Restafval in centrum en hoogbouw 1 keer per 2 weken opgehaald

Maastricht – Vanaf 1 januari 2022 wordt in Maastricht het restafval óók in het centrum en bij de hoogbouw 1 keer per 2 weken opgehaald. In andere delen van de stad gebeurt dit al langer. Vanaf volgende week krijgen de ca. 30.0 00 huishoudens in het centrum en de hoogbouw een brief hierover. Deze week start de communicatie o.a. via social media etc.

Waarom deze verandering?

In Maastricht kan afval steeds meer en makkelijker worden gescheiden. Afval dat snel gaat stinken, zoals (incontinentie) luiers en Groente-, Fruit- en Tuinafval en Etensresten (GFT+E), hoeft niet meer bij het restafval. Ondanks dat Maastricht een groot deel (77%) van het afval recyclet, zitten er nog veel bruikbare grondstoffen in de restafvalzak (zoals GFT+E, papier, textiel et cetera).

Hergebruiken

Dat wil het gemeentebestuur er graag uit hebben om te hergebruiken. De gemeente heeft samen met inwoners proeven gedaan met inzamelmethodes, die hergebruik van afval stimuleren. Hieruit bleek dat als de rood-witte zak minder vaak wordt opgehaald, het afval beter wordt gescheiden. Dan moeten de mogelijkheden om te scheiden wel op orde zijn.

Niet meer stinken bij het restafval

En die zijn nu op orde. Sinds oktober hoeven babyluiers en incontinentiemateriaal niet meer bij het restafval. Er staat een aparte bak op de helft van alle milieuperrons (en vanaf januari 2022 ook op de milieuparken). Dit betekent dat de restzak niet hoeft te stinken, waardoor het 1 keer per 2 weken kan worden opgehaald. Op de milieuperrons kan allerlei soorten afval gescheiden worden aangeleverd. En de groene bak met GFT+E wordt al wekelijks opgehaald.

Afvalloze stad

De gemeenteraad heeft besloten dat Maastricht in 2030 een afvalloze stad is. Dit betekent dat onnodig afval wordt voorkomen. En afval dat toch ontstaat wordt zoveel mogelijk gerecycled. Zo worden er nieuwe grondstoffen van gemaakt. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk weinig restafval over. Dat is beter voor het milieu én goed voor de portemonnee, omdat er minder rode restzakken hoeven te worden gekocht.

Medisch afval en minder mobiele inwoners

Niet iedereen in Maastricht kán al het afval apart aanbieden. Medisch afval moet bijvoorbeeld in de restzak. Ook kunnen sommige mensen incontinentieafval niet zelf naar het milieuperron brengen. Er zijn dus inwoners die door hun ziekte altijd meer (duur) restafval hebben. Zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen.

De gemeente Maastricht wil deze inwoners (naar schatting enkele honderden) helpen. Bijvoorbeeld met een aantal gratis restzakken en/of een luchtdicht opslagmiddel voor in huis. We werken op dit moment aan een regeling om deze mensen tegemoet te komen. Eind december neemt de Gemeenteraad hierover een besluit.

Wanneer wordt het restafval opgehaald?

Dat verschilt per wijk. De Milieu App bevat informatie hierover evenals de papieren afvalkalender, die eind dit jaar huis aan huis wordt bezorgd. Download de app: www.besteuitafval.nl/milieu-app.

Kijk op www.gemeentemaastricht.nl/afval-en-milieu voor meer informatie of bel 14 043.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio