8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Samen de inbreker de baas

Simpelveld – Hoe ga je samen de inbreker de baas? Een inbreker heeft niet veel nodig om in huis te komen. Gereedschap vinden ze vaak in niet afgesloten schuurtjes in de omgeving van uw woning. Als het slot van de voordeur niet op het nachtslot zit, heeft een inbreker die zonder veel moeite snel geopend. Ook een open raampje op de bovenverdieping biedt gelegenheid. In de tuin staan genoeg opstapjes om het de inbreker gemakkelijk te maken, zoals een kliko, een tuintafel of een ladder uit de tuin van de buren.

Wat doet de politie?

De politie surveilleert extra op inbraakgevoelig gebleken locaties. Daarnaast doet de Forensische Opsporing uitgebreid onderzoek naar daders en hun gereedschap. Jammer genoeg kan de politie vaak pas achteraf iets doen. Wacht daarom niet tot u het volgende slachtoffer wordt. Neem maatregelen om de kans op inbraak te verkleinen.

Wat kunt u doen?

  • Sluit ramen (ook het wc-raam) en deuren goed af. Doe de voor- en achterdeur op het nachtslot voordat u gaat slapen, maar ook als u even weg gaat. Installeer goede sloten.
  • Houdt uw sleutels bij u. Laat ze niet aan de binnenkant van het slot zitten. Ook via de brievenbus kunnen inbrekers bij uw sleutel komen. Hang geen label met naam en adres aan uw sleutelbos. Leg de sleutel nooit op een ‘geheime’ plaats zoals onder de deurmat of in de bloembak.
  • Overweeg een lamp met sensor aan te brengen bij de voor- en achterdeur of in de tuin. Dieven staan niet graag in het licht.
  • Stel een tijdschakelaar in voor uw binnenverlichting en laat meerdere lampen branden als u na zonsondergang niet thuis bent.
  • Plak geen briefjes op de deur bij afwezigheid en sluit uw gordijnen niet. Laat niet zien dat u weg bent.
  • Zet waardevolle spullen uit het zicht. Gebruik de registratiekaart van de politie om waardevolle spullen te registreren.
  • Zet niet op Facebook, Twitter of Hyves dat u op vakantie bent.
  • Laat nooit iemand zomaar in uw woning en vraag altijd naar een legitimatiebewijs.

Ziet u iets verdachts? Bel 112!

Ziet u iets wat niet in de haak is of lijkt? Bijvoorbeeld dat iemand zich vreemd gedraagt rond een woning. Bel dan het alarmnummer 112. Let vooral op kenmerken als geslacht, lengte, leeftijd, postuur, kleding, huidskleur, tatoeages, sieraden, bril, baard of snor. Een goed signalement helpt de politie bij het zoeken naar een dader. We kunnen niet zonder uw hulp!

 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio