21.9 C
De Bilt

Spartan is een levensstijl, Spartan Race voor elite vrouwen

Maastricht – Gabrièl Bartels is een van de favorieten die komend weekend in Maastricht deelneemt aan de Spartan Race voor elite vrouwen. Met ruim 5 jaar ervaring in obstakelruns heeft de Maastrichtse veel al gezien. ,,Maar het is natuurlijk fantastisch om in je eigen stad te kunnen lopen.”

Bartels ging obstakelruns lopen als uitdaging. ,,Wedstrijden waren toen iets nieuws. Ik zat in een bootcampgroepje met jongens uit het leger. Ik zag deze sport en dacht: dat kan ik ook. Na één keer was ik verslaafd.”

De Spartan Races zijn voor iedereen die houdt van bewegen en afzien. Al is het verschil tussen plezierlopers en de elite groot. ,,In de eerste categorie gaat het vooral om plezier hebben, samenwerken en het parcours uitlopen. Zwaar, maar bij de elite is het echt afzien. Wat het voor mij echt leuk maakt zijn de hindernissen en de krachtinspanningen tussendoor. Een marathon is alleen rennen. Dat kan ik ook maar ik heb afwisseling nodig.”

Spartan Race kent veel vormen. Maastricht is bijvoorbeeld onvergelijkbaar met lopen in Frankrijk of Oostenrijk. ,,We hebben prachtige heuvels en  een ongetwijfeld schitterend parcours. Binnenkort gaan we naar de Europese Kampioenschappen in Morzine, daar moet je skipistes op en af. Toch een heel andere inspanning en omgeving.” Het kampioenschap in Morzine is een zogenoemde Trifecta-wedstrijd. Drie races in twee dagen.

Bartels is in tegenstelling tot andere toplopers fulltime werkzaam. ,,Ik train zes dagen in de week, let goed op wat ik eet. Spartan is een levensstijl, een mindset. Dat gaat me aan het hart.”

De races zijn fysiek en mentaal uitputtend. ,,Zeker als je twee kilometer lang een emmer met grind moet dragen. Dat vraagt om een switch in je hoofd. Soms is dat gemakkelijk. Ik heb in Andorra gelopen en het was daar zó mooi. Dan neem je zo’n emmer voor lief.”

Gabrièl Bartels komt in Maastricht op meerdere onderdelen in actie. Ook tijdens de Hurricane Heat. Dat onderdeel ontstond in 2011 toen orkaan Irene het openbare leven platlegde. Spartan Race moest de race in Amesbury (aan de Amerikaanse zuidkust) afgelasten. Uiteindelijk gingen atleten, staf, vrijwilligers en medewerkers als alternatief gezamenlijk de strijd aan tegen een parcours en de elementen. De Hurricane is ontegenzeggelijk een van de zwaarste onderdelen binnen de Spartan Race. Gemaakt om mensen te breken…

Voor meer informatie:
 www.spartanrace.nl

Programma

Vrijdag, 29-6

15.00 – 20.00:    Spartan festival

17.00 – 19.00:    Spartan Kids Race

Zaterdag, 30-6.

7:30 – 20:00:       Spartan Festival

09:00:                   Spartan Super Elite

09:15:                   Spartan Super Age Group

09:45:                   Spartan Super Open heats

13:00:                   Spartan Sprint Open Heats

14:00:                   Hurricane Heat

20:00-2:00:         Spartan After Party (gratis entree)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio