15.5 C
De Bilt

Vasteloavends Museum Kirchroa in Hoofdstraat

Kerkrade Stichtingsvoorzitter Pascal Hinzen en wethouders Tim Weijers (Vastgoed & Marketing) en Jo Schlangen (Cultuur) maakten vandaag officieel bekend dat het Vasteloavends Museum Kirchroa op 22 januari 2022 geopend zal worden aan de Hoofdstraat 24B. “We hebben met de stichting de mogelijkheden binnen ons gemeentelijk vastgoed verkend en zijn blij dat zij gekozen hebben voor deze locatie in ons stadscentrum,” aldus wethouder Weijers. 

“Tegelijkertijd wordt het culturele Vasteloavends erfgoed letterlijk in de etalage gezet. De gemeente ondersteunt vanuit diverse invalshoeken het museum in onze stad”, aldus wethouder Schlangen. “Tevens kan het museum op deze plek verder doorgroeien, passend binnen de ambities van de stichting  en vanuit ons motto ’t janse joar Vasteloavend”, vult voorzitter Hinzen verder aan.

Os Sjtadt”

Wat bin iech sjtoots op os Sjtadt, op al wat Kirchroa os zoeë tse beie hat, Vasteloavend, WMC, d’r Joep, d’r Maat en Roda JC. “Deze welbekende tekst komt uit de sjlajer Os Sjtadt en omschrijft enkele bezienswaardigheden van ons prachtige Kerkrade”, geeft Hinzen aan, ditmaal vanuit zijn hoedanigheid als Archivaar van d’r Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf Kirchroa 1936. “Er zijn natuurlijk nog meer unieke locaties in onze stad en in Parkstad en vanaf 22januari 2022 wordt hier ons museum aan de Hoofdstraat aan toe gevoegd”. Pascal Hinzen dankt Café A jenne Sjlaagboom waar het museummateriaal de laatste jaren ten toon werd gesteld.


Vasteloavends erfgoed

De Stichting Vasteloavends Museum Kirchroa heeft zich ten doel gesteld om het culturele Vasteloavends erfgoed in een kleurrijke expositie aan het publiek te tonen. Jong en oud kan daarbij genieten van de uitgebreide expositie, die onder andere bestaat uit talloze ordens, foto’s, uniformen, documenten en beeld- en geluidsmateriaal.

Regio

Anders dan de naam doet vermoeden is niet alleen het cultureel erfgoed van Kerkraadse verenigingen te zien. Ook uniek materiaal van CV De Winkbülle, Gilde Blauw Sjuut, Wiel Knipa en De Globetrotters kan bewonderd worden. Tevens komt er een ruimte waarin de stichting Nico Ploum zal eren.

Start werkzaamheden

Binnenkort start de verbouwing van het pand. De voorzijde van het gebouw krijgt daarbij een make-over en het museum wordt toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. 

Samen

Het Vasteloavends Museum Kirchroa komt tot stand in nauwe samenwerking met de Kerkraadse carnavalsverenigingen en gemeente Kerkrade.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio