21.9 C
De Bilt

Volwassenenfonds Limburg nu ook voor Sittard-Geleen

Sittard-Geleen sluit op 1 september 2021 aan bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur Limburg. Het Volwassenenfonds Sport en Cultuur Limburg maakt sport en cultuur toegankelijk voor mensen die leven rond het bestaansminimum.

Sport en cultuur

Volwassenen die (tijdelijk) geen geld hebben voor een sport of culturele hobby kunnen dankzij het Volwassenenfonds toch meedoen. Inwoners van Sittard-Geleen kunnen zich voor het Volwassenenfonds melden bij een intermediair, bijvoorbeeld een schuldhulpverlener of maatschappelijk werker, als het inkomen niet hoger is dan 120 procent van het sociaal minimum. Voor een echtpaar met kinderen is dat bruto 2.041,28 euro per maand. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder is dat maandelijks bruto 1.468,92 euro.

Derde deelnemende gemeente

Sittard-Geleen is na Meerssen en Peel en Maas de derde gemeente die zich aansluit bij het Volwassenenfonds dat in september 2020 is opgericht. Ook de provincie Limburg steunt het Volwassenenfonds en stimuleert gemeenten zich erbij aan te sluiten, want alleen dan kunnen inwoners gebruik maken van het fonds.

Deelname Volwassenenfonds

Wethouder Kim Schmitz (Armoedebeleid) is blij met de deelname aan het fonds. “Voor kinderen is via Samen voor alle Kinderen veel geregeld als er in een gezin weinig geld is voor iets leuks of ontspannens in de vrije tijd. Soms kunnen ouders mee tijdens een dagje uit met de kinderen. Maar voor volwassenen met een laag inkomen was er eigenlijk nog niets, terwijl we echt willen dat iedereen mee kan doen. Door het fonds komt daar nu verandering in.” Schmitz is als wethouder armoedebeleid gekozen als eerste voorzitter van het Volwassenenfonds Sport en cultuur Limburg.

In Sittard-Geleen heeft ruim elf procent van de inwoners een laag inkomen. “Teveel mensen hebben niet de financiële middelen voor een lidmaatschap van bijvoorbeeld een sportclub of een fanfare,” zegt wethouder Andries Houtakkers (Sport en Cultuur). “Tegelijkertijd hebben ze wel vaak zorgen. Juist zo’n lidmaatschap van een vereniging of een sportclub werkt dan heilzaam en geeft mensen energie en veerkracht.” 

Proef

Sittard-Geleen sluit zich eerst bij wijze van proef aan voor een periode van drie jaar. Deelnemende gemeenten (en de provincie) dragen financieel bij aan het fonds. Die bijdrage is afhankelijk van de grootte van een gemeente. Voor Sittard-Geleen is de totale bijdrage tot en met 2023 ongeveer 45.000 euro.

Door het Volwassenenfonds is een coördinator aangesteld die het contact onderhoudt met sportverenigingen en cultuurinstellingen. De coördinator werft daarnaast intermediairs voor het behandelen van de aanvragen. Meer informatie is te vinden op de website volwassenenfonds.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio