5.2 C
De Bilt

Bijna geen kruiskwallen in Veerse Meer

In het Veerse Meer zijn bij de laatste meetronde bijna geen kruiskwallen meer aangetroffen. De waarschuwing voor Kortgene is ingetrokken. Op dit moment is het alleen nog opletten bij Wolphaartsdijk Schelphoek, al lijken de kruiskwallen ook daar op hun retour te zijn.

​Onderzoek kruiskwallen

Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) voert Rijkswaterstaat onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse kruiskwal kunnen er wel klachten volgen. Denk aan jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

Hoe herken je de kruiskwal?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft deze kwal tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier.

Zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle aangewezen zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden. Locaties die niet zijn aangewezen door de Provincie worden niet gecontroleerd. Zwemmen daar wordt afgeraden maar is niet verboden, tenzij anders aangegeven (bijvoorbeeld bij sluizen en bruggen).Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio