15.8 C
De Bilt

Bijzondere muurschildering in Vlissingen

Visie op en muurschildering: Een grote vis trekt een visarend secondenlang onder water. De vogel lijkt te verdrinken, maar hij komt altijd boven. Dit vormt voor muurkunstenaar Joram Roukes een mooie parallel met de wapenspreuk ‘Ik worstel en kom boven’ van de provincie Zeeland. Hij heeft deze bijzondere vogel op een artistieke wijze verwerkt in de muurschildering die hij van 12 tot 22 september gaat aanbrengen op de muur van het markante huisje aan de Prinsenstraat 21 in Vlissingen.

De muurschildering is onderdeel van het nieuwe Urban culture festival in Vlissingen dat de naam Royal Flush draagt, voortgekomen uit het Creative City Boost Zeeland project.

Visarend

‘De wilskracht en het doorzettingsvermogen van de visarend is vergelijkbaar met de stad Vlissingen’, aldus Joram Roukes. Een stad die menig watersnood en oorlog te boven kwam en de laatste jaren flink aan bouwen is na een moeilijke periode. De bewoners van het huisje waren direct enthousiast toen de organisatie van Royal Flush bij hen aanklopte. Ze zien de meerwaarde van muurkunst voor een stad als Vlissingen en kunnen niet wachten totdat Joram gaat beginnen.

Muurschildering van Joram Roukes

Joram Roukes, geboren in 1983, behaalde in 2006 zijn BFA in beeldende kunst aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Het werk van Joram Roukes is vaak een duister, humoristisch toneelstuk over onderwerpen die variëren van populaire cultuur, mondiale zaken en persoonlijke ervaringen. Zijn werk is te vinden in verschillende internationale gallerieen. Sinds 2015 schildert Roukes actief grootschalige muurschilderingen over de hele wereld, waarbij hij zijn oude liefde voor het schilderen van graffiti op een grotere en meer volwassen schaal toepast. Voor meer informatie over de kunstenaar verwijzen we graag naar www.jroukes.com

Urban Culture Festival Royal Flush

Op 23 september 2023 vindt de eerste editie van het Urban Culture Festival ‘Royal Flush’ plaats op de Jan Weugkade, naast de Machinefabriek in Vlissingen. Tijdens het festival zorgen lokale en nationale graffitiartiesten, hiphop dansers en woordkunstenaars voor een spectaculair programma dat geschikt is voor jong en oud. Het festival duurt van 11.30 tot 17.00 en is gratis toegankelijk.

Over Creative City Boost

Zeeuwse binnensteden levendiger en toekomstbestendiger maken door verrassende samenwerkingen tussen cultuurprofessionals en ondernemers. Dat is in het kort het uitgangspunt van Creative City Boost Zeeland. Provincie Zeeland en CBK Zeeland zijn de samenwerkende partners in dit project. Vijf steden doen mee: Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Hulst. In elke stad werken cultuurprofessionals en middenstanders samen aan vernieuwende activiteiten en producten in de stad. Daarnaast werken jonge creatieven (het talentteam) onder begeleiding van CBK Zeeland aan evenementen. Het project loopt in het najaar van 2023 af.

Over REACT-EU

Onder de noemer REACT-EU stelt de Europese Unie extra middelen beschikbaar voor een versneld economisch herstel van regio’s na de coronacrisis. Creative City Boost is een van de dertien Zeeuwse projecten die mogelijk gemaakt worden vanuit dit programma. Het project ontvangt € 625.000 van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Rijk; de Provincie betaalt de andere helft (inclusief cofinanciering CBK).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio