14.7 C
De Bilt

Bunkers gevonden op kavel aan de Prins Hendrikweg

Vlissingen – Op 30 mei 2023 ontdekte de gemeente Vlissingen dat er zich onder de grond van kavel 2a5 (kavel is gelegen aan de westzijde van het ‘Witte Huis’) aan de Prins Hendrikweg in Vlissingen 2 bunkers bevinden. De bunkers zijn gevonden tijdens werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de kavel en moeten nader worden onderzocht. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren moeten beide bunkers worden vrijgegraven. De Walcherse Archeologische Dienst doet dit onderzoek in samenspraak met Stichting Bunkerbehoud. Wanneer de bunkers zijn vrijgegraven zal blijken of de bunkers behouden worden.

Advies gevraagd

Op 1 juni 2023 heeft de gemeente Vlissingen Stichting Bunkerbehoud op de hoogte gebracht van de gevonden bunkers en hen gevraagd om advies. Er wordt een standaard procedure doorgelopen waarbij gekeken wordt naar de zeldzaamheid van de bunkers en wat de staat is waarin de bunkers nog verkeren. Vervolgens zal een afweging plaatsvinden van de balans tussen economische en cultuurhistorische waarde.

Planning vrijgraven op kavel

Voor de werkzaamheden voor het vrijgraven van de bunkers is het specialistische bedrijf Bodac ingeschakeld. Dit omdat de gehele locatie nog verdacht is op de aanwezigheid van Ontplofbare Oorlogsresten (OO). Vooraf worden, van 21 tot en met 25 augustus 2023, de bomen die zich op de kavel bevinden gekapt. Hiervoor is reeds een kapvergunning verleend. Op 1 september 2023 plaatst Bodac de bemaling. Van 4 tot en met 9 september 2023 worden de bunkers vrijgegraven en wordt de locatie vrijgegeven op het gebied van OO. Daarna zal de beoordeling van de bunkers plaatsvinden van 7 tot en met 9 september 2023.

Informatie

Kijk voor meer informatie over de gevonden bunkers op de website www.kenniswerf.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio