4.8 C
De Bilt

Doemee: Middelburgers delen hun goede ideeën

Middelburg heeft nog niet zo lang een online participatieplatform. Op doemee.middelburgers.nl kunnen inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden meedenken en meedoen met ontwikkelingen die ze belangrijk vinden. Dat kan in de stad zijn, in hun wijk of dorp of het buitengebied.

Vier projecten

Inmiddels staan er vier projecten op doemee.middelburgers.nl. Elk project heeft verschillende mogelijkheden. Zo kunnen deelnemers zelf ideeën of initiatieven aandragen, reageren of stemmen op plannen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs meebeslissen over het verdelen van bijvoorbeeld wijkbudget. Voor drie projecten op het platform is geld beschikbaar waarmee initiatiefnemers hun idee kunnen realiseren. Zo hoopt de gemeente goede ideeën uit de samenleving op te halen én te versterken.

Doemee

Het eerste project op doemee.middelburgers.nl gaat over de toekomst van Middelburg. Inwoners en ondernemers uit de gemeente kunnen via het platform bijdragen aan de Omgevingsvisie. Die omschrijft hoe Middelburg er in 2050 uit zou kunnen zien. Behalve dit platform zijn daar overigens ook veel andere mogelijkheden voor. Op ‘doemee’ kun je heel goed zien wanneer er weer een moment is om mee te denken, wat er allemaal al opgehaald is en wat de gemeente daarmee doet. Sommige suggesties pakken we nu al op, daarvoor wachten we niet tot 2050.

Budget om je idee te realiseren

Op dit moment zijn er twee projecten waarop inwoners en organisaties ideeën kunnen indienen. Het Lokaal Sportakkoord Middelburg heeft dit jaar maar liefst 60.000 euro te verdelen. Dat gaat naar samenwerkingen die Middelburgers in beweging krijgen.

Platform voor meerdere partijen

Het mooie van dit platform is, dat niet alleen de gemeente er gebruik van maakt. Ook wijkteams en andere georganiseerde initiatiefnemers kunnen het platform inzetten. Zo heeft het wijkteam Klarenbeek-Veersepoort buurtbewoners gevraagd om initiatieven aan te dragen die hun buurt mooier of beter maken. Door te stemmen oefenen inwoners invloed uit: welke projecten krijgen een bijdrage uit het (wijk)budget van 10.000 euro. Stemmen kan nu ook op ideeën die zijn ingediend om Middelburgers Samen Gezond(er) te maken. Voor dit zogenaamde preventieakkoord is een budget van 30.000 euro beschikbaar.

Participatietraject van de skatebaan

De gemeente is nog een beetje aan het uitvinden hoe ze het platform het best in kan zetten. Wethouder Carla Doorn: “We leren van de projecten die er nu op staan. Wellicht dat straks ook andere wijken hun budget via ‘doemee’ gaan verdelen. Digitaal vaardige inwoners kunnen met ‘doemee’ in ieder geval op een makkelijke manier ideeën bij de gemeente kenbaar maken. Uiteraard blijven de offline kanalen ook beschikbaar. Deze twee gaan hand in hand. Straks bij het participatietraject van de skatebaan zal doemee.middelburgers.nl ook een belangrijke rol spelen. Het is een mooi middel om ook jongeren te bereiken.” Iedereen kan rondkijken op doemee.middelburgers.nl, maar om een idee aan te dragen of om te stemmen is een (minimale) registratie noodzakelijk.

spot_img

1 REACTIE

  1. Geachte lezer,
    Speeltuin in de Tureluurstraat is uitsluitend in gebruik door oudere jeugd.overlast,schuttingtaal en vernieling ,graag weghalen en ervoor planten of bloemen voor insekten planten,
    De straat zelf heeft er geen kinderen onder de. 14 jaar
    Mvg Fam geerse en aanwonende

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio