11.8 C
De Bilt

Groots opgezette fietsweken Noord-Beveland: ZLM Tour, Ronde van Noord-Beveland

De fietsweken van Noord-Beveland zijn 23 mei van start gegaan. En dat legt het Eindeloos Eiland geen windeieren. RTL 7 én Videoland zenden op 6 mei, tijdens de tweede etappe van de ZLM Tour, de 2,5 uur lang durende rit van Middelburg naar Wissenkerke uit. Voor dat deel dat over Noord-Beveland voert, is dat mooie eilandpromotie. Los daarvan vinden meerdere fietsevenementen plaats in deze weken.

Ronde van Noord-Beveland

De aftrap van de fietsweken is een feit. Op 23 mei is de tijdrit van de Ronde van Noord-Beveland verreden. Ooit was dit dé klassieker van het eiland. Op 24 mei wordt de 25e editie van deze ronde verreden. Een wielerevenement met een rijke traditie, met het mooie dorp Wissenkerke als decor.

ZLM Tour

De wielerwedstrijd ZLM Tour vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 9 juni. De finish op de tweede dag is in Wissenkerke. Met de rit over Noord-Beveland wordt de Ronde van Noord-Beveland weer eer aangedaan. Zo fietsen ze bijvoorbeeld meerdere keren over de bekende kasseistrook van Geersdijk. RTL 7 en Videoland zenden deze rit gedurende 2,5 uur lang uit. Dat is mooie eilandpromotie.

Lokaal talent

Voor de succesvolle gebroeders Tim en Mick van Dijke, afkomstig uit Colijnsplaat, is de ZLM Tour over Noord-Beveland een thuiswedstrijd. Talloze keren gedurende vele jaren hebben zij hier hun kilometers over dit asfalt, deze klinkers en kasseien al gemaakt. De Willemspolderseweg, de officiële straatnaam, bevat 1,3 kilometer aan kasseien en is al vaak onderdeel geweest van de Ronde van Noord-Beveland. Op 6 juni ook van de ZLM Tour. De gemeente laat ook op drie strategische punten levensgrote fietsen plaatsen. Echte blikvangers in het landschap. Samen met de lokale agrariërs, hebben we nog een verrassing in petto. Houd daarvoor de helikopterbeelden van RTL7 en Videoland in de gaten.

Verkiezing fietsgemeente

Op 21 maart is Noord-Beveland verkozen door de landelijke Fietsersbond tot de ‘Beste kleine fietsgemeente van Nederland’. Daar zijn we trots op! Met deze verkiezing zijn we ook in de race voor de overall titel ‘Fietsgemeente 2024’. Vlak na de finish van de ZLM Tour op 6 juni weten we of we deze titel mogen toevoegen, voor de komende vier jaar. De gemeente was sinds 2022 al de tweede beste fietsgemeente, maar hoopt op 6 juni de titel mee naar huis te mogen nemen tijdens de prijsuitreiking op het Nationaal Fietscongres in Den-Haag. Het zou mooi zijn wanneer de gemeente deze titel de komende vier jaar mag voeren.

Voor ieder wat wils

In het verlengde van de twee wieleretappes vinden allerlei fietsactiviteiten plaats in de fietsweken. Een cursus doortrappen voor de elektrische fietser boven de vijftig, gericht op valpreventie bijvoorbeeld. En voor de jongeren onder ons, is er de Delta Dikke Banden Race. Met je eigen (loop)fiets de strijd aangaan met leeftijdsgenoten. Een mooie introductie tot -misschien wel- een fietscarrière. 

Sport, ontspanning, gezondheid ontmoeten elkaar

Wethouder van Belzen: “Zeeland is een prachtige fietsprovincie. Noord-Beveland is nu dé beste kleine fietsgemeente van Nederland. Tel die twee op en je komt uit al snel uit op een mooi concept: De fietsweken van Noord-Beveland”. Rondom de ZLM Tour brengen we verschillende ambities samen op het gebied van sport, onderwijs, gezondheid en (recreatief)fietsen. Deze evenementen dragen bij aan een krachtige gemeente waarin, de Stichting Ronde van Noord-Beveland en het Mountainbike Netwerk Noord-Beveland samenwerken met onze gemeente Noord-Beveland.

Netwerk van vrijwilligers en ondernemers

Daarbij is ook een groot netwerk van vrijwilligers en ondernemers actief, welke zich achter de verschillende evenementen scharen. Van Belzen: “Of nu jong, oud, beginner of ervaren fietser bent, er is voor ieder wat wils te beleven tijdens de fietsweken”. De boodschap: mensen te laten genieten van onze prachtige omgeving en gevarieerde routes, om zo de verborgen parels te ontdekken. Hopelijk roept dit enthousiasme op en smaakt dit naar meer. Laten we iets moois ontstaan en daarmee met ‘Eindeloos (fiets) Eiland’ onze fietstitel kracht bijzetten”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio