10.2 C
De Bilt

Film-, food- en fotofestival visualiseert de drie-eenheid van het Grenspark Groot-Saeftinghe

Middelburg – Op de grens van Vlaanderen en Nederland, land en water, groeit het Grenspark Groot-Saeftinghe: een uniek gebied met het grootste zoet-zoute getijdennatuurgebied van Europa, prachtig poldererfgoed en de voortdurende dynamiek van de Antwerpse wereldhaven aan haar randen. Fotografen en cineasten hebben in het kader van de grensparkchallenge deze bijzondere streek vastgelegd. Aanstaande zondag 10 maart 2019 zijn de resultaten te zien op het allereerste film-, food- en fotofestival van het Grenspark Groot-Saeftinghe.

Hoog tijd om de ruwe schoonheid van Groot-Saeftinghe wereldkundig te maken, dacht Johan Baetens, projectleider Natuurpunt Waasland en partner van het Grenspark: ”Het Grenspark Groot-Saeftinghe in wording omvat een prachtig “drielandenpunt” met een geheel eigen identiteit. Hier vloeien natuur, polderlandbouw en haven naadloos in elkaar tot een veelzijdig landschap vol authenticiteit. We daagden tal van fotografen en cineasten uit om dat unieke karakter op beeld te vangen.”

Op zondag 10 maart 2019 zijn de mooiste en verrassendste beelden te zien op het allereerste Film-, food en fotofestival van het Grenspark Groot-Saeftinghe. De meest unieke foto’s staan uitvergroot tentoon. Om 15u praat Vlaams cabaretier Begijn Lebleu de verschillende inzendingen voor het filmfestival aan elkaar. En tussendoor zijn op de streekmarkt diverse, regionale lekkernijen te proeven.

Veelzijdig programma

Doorlopend brengt een gratis shuttlebus bezoekers vanuit het ontmoetingscentrum Ermenrike in Kieldrecht naar het parkhart.  Je stapt af op de Prospersite, waar je in het landbouwerfgoed duikt via de ‘Potige Polders’ expo. Ook de toekomst van de site wordt aan alle geïnteresseerden onthuld. In de infokeet van het Hedwige-Prosperproject neemt de werkgroep archeologie Hulst je mee naar de Verdronken Dorpen van weleer.

Natuurliefhebbers halen hun hart op tijdens de uitgestippelde wandeling. Op die tocht ontmoeten zij natuurgidsen voor een deskundige uitleg bij enkele Grensparktrekpleisters. Weer terug in het ontmoetingscentrum Ermenrike kunnen bezoekers hun stem uitbrengen op hun favoriete beeld en film en kan de eerste Grenspark Groot-Saeftinghe-fotograaf en -cineast gekroond worden.

Geslaagde Grensparkchallenge: ruim 150 social media foto’s

En dat er mooie beelden te maken zijn, bewees de streek al! De Grensparkorganisatoren lanceerden anderhalf jaar geleden de ‘Grensparkchallenges’: 10 opdrachten die alleen kunnen slagen als de bewoners zich er massaal achter scharen. Deze week slaagde de 7e challenge: er pronken namelijk 150 grensparkfoto’s met hashtag #grensparkchallenge op sociale media.

Daarnaast staan 20 ‘afgestudeerde’ gastheren klaar om bezoekers in levende lijve in te wijden in de geheimen van het Grenspark. Ze volgden een cursus om de geschiedenis, het erfgoed en de verhalen van de streek helemaal te doorgronden, elkaars favoriete trekpleisters te leren kennen en samenwerkingsverbanden op te zetten om de bezoeker nóg beter te verwennen met tal van arrangementen.

Streekproductenmenu

Op het Film-, food- en fotofestival zijn doorlopend streekproducten te proeven. Begin de dag met een Arenbergeitje. Open de lunch met de Arenbergsoep en werk af met de Saeftingher preésaléburger. Als dessert is er ambachtelijk Waaslands Hoeve-ijs. Dat spoel je door met het Patrijske-bier met de brouwgerst die de grensparklandbouwers geduldig kweekten.

Nieuwsgierig naar de geslaagde challenges? Zin om je steentje bij te dragen?  Op www.grensparkchallenge.eu, via de nieuwsbrief en de social mediakanalen, vind je alle challenges op een rij en blijf je op de hoogte van de vorderingen. Ook staat hier alles over de fototentoonstelling.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio