9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

De Four Freedoms Award ontvangen door Bijzondere vrijheidsstrijders

Zeeland Op woensdag 31 maart 2021 vindt de uitreiking van de uitgestelde Four Freedoms Awards 2020 plaats aan de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer (Sunday Foundation), Religions for Peace (Azza Karam), de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando en de Verenigde Naties (António Guterres).

Deze bijzondere mensen en organisaties krijgen een prijs, omdat zij zich met grote toewijding hebben ingezet voor de vier vrijheden van President Roosevelt. Na de officiële ceremonie is er vanuit Middelburg een live programma waar jongeren in gesprek gaan met deze bijzondere vrijheidsstrijders en kijkers online vragen kunnen stellen.

Vrijheidsstrijders

Om 13 uur start de wereldpremière van het eerbetoon aan de laureaten van 2020 in de vorm van een speciale docu-filmvertoning. Aansluitend vindt om 14 uur de live uitzending plaats van de Meet-up vanuit de Nieuwe Kerk in Middelburg waarbij de laureaten in gesprek gaan met jonge bewonderaars.

Schrijver en journalist Joris Luyendijk presenteert de Meet-up en sprekers van Vrijheidscolleges Natascha van Weezel, Simone Weimans, Massih Hutak en Joris Linssen reflecteren op het werk van de laureaten. Ook gaan ze in gesprek met de jongeren over hun visie op vrijheid. Publiek dat meekijkt kan live vragen stellen via de chatroom.

Voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman, tevens commissaris van de Koning van de Provincie Zeeland: Ik ben blij dat we in de huidige omstandigheden de awards alsnog op gepaste wijze kunnen uitreiken. Op een manier die recht doet aan de laureaten. De woorden van Roosevelt blijven namelijk ook vandaag de dag onverminderd gelden.

Zeker in deze tijd zijn we ons extra bewust van het belang van, met name, de vrijwaring van vrees en gebrek. En niet voor niets is de Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties. Juist ook in de bestrijding van de coronapandemie – waar de neiging om alleen voor het eigen volk te kiezen sterk is – redden we het alleen als landen de handen ineen slaan en elkaar steunen.”

Voor iedereen online toegankelijk

De Meet-up vindt dit jaar voor het eerst plaats en is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Roosevelt Foundation en Stichting Vrijheidscolleges. Samen inspireren de organisaties jong en oud om na te denken over de waarde van de Four Freedoms en het gedachtengoed van de Roosevelts. De Vrijheidscolleges organiseren naast de Meet-up ook programma’s en colleges over vrijheid op bevrijdingsfestivals, scholen en op diverse andere locaties in het land.

Four Freedoms Awards toekenning 2021

  • De Internationale Four Freedoms Award gaat naar de Verenigde Naties. Secretaris-generaal António Guterres ontvangt de award namens de organisatie.
  • De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Filipijnse journaliste Maria Ressa.
  • De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar de organisatie Religions for Peace International. Azza Karam ontvangt de award namens de organisatie.
  • De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Nederlandse journalist en televisiepresentator Sander de Kramer.
  • De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar de Italiaanse burgemeester, Leoluca Orlando.

Over Roosevelt Four Freedoms Awards

De Roosevelt Four Freedoms Awards worden sinds 1982 elke twee jaar uitgereikt aan mensen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier essentiële vrijheden die President Franklin Delano Roosevelt omschreef in zijn historische Four Freedoms speech in 1941. Roosevelt stelde dat het voor een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Shimon Peres, Al Jazeera en Artsen zonder Grenzen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio