24 C
De Bilt

Geen cruiseschip voor asielzoekers in Vlissingen

Vlissingen – Na consultatie van de gemeenteraad heeft het college van B&W vandaag een moeilijk besluit genomen: er komt geen cruiseschip voor asielzoekers naar Vlissingen. Op donderdag 7 juli uitte de gemeenteraad wensen en bedenkingen over het voorgenomen besluit van het college. Het college heeft de aangereikte argumenten van de raadsleden de afgelopen dagen zorgvuldig afgewogen en voelt zich onvoldoende gesteund om zo’n groot besluit te nemen. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (J&V) is op de hoogte gesteld van het besluit van het college.

Komst cruiseschip bleek mogelijk

Het college heeft geworsteld met de afweging die gemaakt is, omdat de situatie die in Ter Apel is ontstaan zeer schrijnend is en Vlissingen een van de weinige zeehavens in Nederland is met ruimte voor een cruiseschip. De gemeente heeft, met de medewerking van North Sea Port en de betrokken havenondernemer, alles in het werk gesteld om de komst van een cruiseschip voor asielzoekers te kunnen faciliteren.

Goed overleg met COA en ministerie van Justitie en Veiligheid

Dat gebeurde in nauw overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarbij stelde het college strenge voorwaarden, waarmee het ministerie van Justitie en Veiligheid bereid was akkoord te gaan. De positieve grondhouding van het college is vorige week omgezet in een voorgenomen besluit, waarover de gemeenteraad is geconsulteerd.

Bedenkingen gemeenteraad als volksvertegenwoordiger wegen zwaar

Het college heeft naast een algemene maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook een grote verantwoordelijkheid naar de eigen inwoners toe. De bedenkingen die door de gemeenteraad als volksvertegenwoordiger op tafel zijn gelegd, wogen zwaar mee in het uiteindelijke besluit. Er wordt geen medewerking verleend aan het verzoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio