13.1 C
De Bilt

In Paauwenburg en Lammerenburg kan straks iedereen gft-afval scheiden

Vlissingen – Vanaf woensdag 14 september 2022 kan iedereen in Paauwenburg en Lammerenburg gft-afval scheiden. In deze wijken krijgen bewoners van hoogbouw en laagbouw zonder vrij achterom toegang tot een gft-cocon. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. De betreffende huishoudens worden per brief geïnformeerd en ontvangen een afvalsleutel als ze deze nog niet hadden. Met de afvalsleutel kunnen zij onbeperkt gft-afval storten in de gft-cocon.

Uitbreiding GFT voor Paauwenburg en Lammerenburg

Het uitbreiden van gft-inzamelvoorzieningen is één van de maatregelen die noodzakelijk is om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen naar uiteindelijk 100 kg. Wethouder Bertijn, verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid: “Het restafval van de gemeente Vlissingen bestaat nog voor een groot deel uit herbruikbaar gft-afval (in 2021 gemiddeld 38% per inwoner per jaar). Dit is zonde, want van gescheiden gft-afval kan onder andere compost en biogas worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat inwoners van Paauwenburg en Lammerenburg hun gft-afval straks kunnen scheiden. Dit is weer een belangrijke stap naar minder restafval.”

Gefaseerde uitvoering

Stapsgewijs breiden wij de gft-voorzieningen uit in de gemeente Vlissingen. In 2021 zijn alle huishoudens met een vrij achterom voorzien van een gft-rolcontainer. De uitbreiding van gft-voorzieningen voor hoogbouw en woningen zonder vrij achterom wordt gefaseerd uitgevoerd in 2022-2023 in de volgorde: Oost-Souburg en Ritthem, Paauwenburg en Lammerenburg en tot slot het Middengebied en Binnenstad.

Gebruikers van gft-cocon krijgen gratis afvalemmer voor gft-afval

Huishoudens in Paauwenburg en Lammerenburg die gebruik gaan maken van een gft-cocon, krijgen een gratis gft-afvalemmer en drie rollen composteerbare afvalzakjes aangeboden. Bij deze huishoudens gaan we op 14, 15 en 16 september van deur tot deur langs. De bewoners worden dan ook geïnformeerd over het belang van gft-afval scheiden. Dit proces wordt geëvalueerd en afhankelijk van de resultaten bepalen we de beste aanpak voor de volgende fase.

Grondstoffenbeleid 2020-2024: maximaal 100 kg restafval

Met de uitbreiding van gft-voorzieningen, wordt uitvoering gegeven aan het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Dat werd in mei 2020 jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Sinds 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om beleid te hebben dat gericht is op het behalen van de VANG-doelstelling: maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar. Met de campagne ‘Afval apart? Gewoon doen!’ nemen we inwoners mee in de veranderingen op het gebied van de afvalinzameling en motiveren we hen om hun restafval te verminderen door dit beter te scheiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio