14.5 C
De Bilt
donderdag, 30 mei 2024

Hoorn opent Jaar van de Gouden Eeuw

Hoorn – Op zondag 3 maart opende Commissaris van de Koning Arthur van Dijk in schouwburg Het Park in Hoorn het Jaar van de Gouden Eeuw. Na het officiële programma kreeg het publiek de primeur van het speciale DWDD-college ‘De Verwonderingh’ van Ad Geerdink, meesterverteller en directeur van het Westfries Museum.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) riep 2019 uit tot het Jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Samen met de betrokken gemeenten en marketingorganisaties zet het NBTC in de promotie in op dit thema. Het NBTC stelde een zogenaamde ‘gouden eeuw lijn’ vast, van Middelburg langs Dordrecht, Delft. Den Haag, Leiden, Haarlem en Amsterdam naar Hoorn en Enkhuizen. Om die verbinding kracht bij te zetten, nodigde de gemeente Hoorn deze gemeenten en ook een groot aantal relaties uit de regio en stad in samenwerking met Hoorn Marketing uit, om samen het Jaar van de Gouden Eeuw in te luiden.

Samenwerking

Tijdens het officiële gedeelte legde Champ Bouwman van NBTC als eerste spreker uit waarom zij juist dit thema hebben gekozen als één van de belangrijkste pijlers voor de promotie van Nederland in het buitenland. Ben Tap, wethouder economische zaken en toerisme van Hoorn, benadrukte het belang van samenwerking; in de hele gouden eeuw lijn, binnen Holland Boven Amsterdam, binnen de gouden driehoek van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, en ook binnen Hoorn als ‘Stad van de Gouden Eeuw’. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk gaf het ‘startschot’ van het Jaar van de Gouden Eeuw, waarna Hoornse trompettist Wouter Hakhoff met 10 muzikanten een speciaal voor de gelegenheid geschreven muziekstuk bracht.

Primeur van ‘De Verwonderingh’


Na de officiële opening gaf meesterverteller en museumdirecteur Ad Geerdink de primeur van het bijzondere DWDD-college over de Gouden Eeuw, ‘De Verwonderingh. In een spectaculair, toneeelvullend decor nam Ad Geerdink het publiek mee op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw. Dit alles ondersteund door oogstrelende animaties en live muziek van het trio De Zoete Inval. Op vrijdag 12 april houdt Geerdink deze lezing nogmaals. Hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar via www.parkhoorn.nl.

Programma van het Jaar van de Gouden Eeuw


In het Jaar van de Gouden Eeuw zijn staan in Hoorn tientallen activiteiten en evenementen in dit thema op het programma. Highlights zijn onder meer de Gouden Eeuw Route langs de 50 Westfriese iconen uit de Gouden Eeuw, de belevenis Batavia 1627 in Virtual Reality in het Westfries Museum en Twee Graden, het unieke audiovisuele spektakel over Hoorn in de Gouden Eeuw die in augustus 40 keer te zien is op de Roode Steen. Het actuele programma van het Jaar van de Gouden Eeuw is te vinden op de pagina www.stadvandegoudeneeuw.nl die Hoorn Marketing speciaal voor dit thema heeft ontwikkeld. Organisatoren en initiatiefnemers worden van harte opgeroepen om eventuele evenementen en activiteiten voor dit programma aan te melden bij Hoorn Marketing, via info@ikhouvanhoorn.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio