4.3 C
De Bilt
maandag, 27 maart 2023

Japanse kruiskwal op meer plekken in het Veerse Meer aangetroffen

Zeeland – In de  laatste meetronde zijn op meer plekken in het Veerse Meer kwallen aangetroffen. In de omgeving van Kortgene waren eerder al Japanse kwallen gesignaleerd. Nu zijn de kwallen ook aangetroffen bij het strand bij de Schelphoek, Wolphaartsdijk. Bij de genoemde locaties mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor kwallen. Daarom komen er borden te staan.

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse kwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kwal tentakels. De kwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

Zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties. U kunt ook de zwemwaterapp downloaden (verkrijgbaar via Google Play en App Store). Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

Onderzoek kruiskwal

Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) voert Rijkswaterstaat onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio