16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Japanse kruiskwal breidt zich uit in Veerse Meer

Zeeland – In de  laatste meetronde zijn op meer plekken in het Veerse Meer kruiskwallen aangetroffen. In de omgeving van Kortgene en Wolphaartsdijk waren eerder al Japanse kruiskwallen aangetroffen. Nu zijn de kwallen ook aangetroffen in de kreek bij Oranjeplaat. Bij de genoemde locaties mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor deze kwallen. De waarschuwing geldt overigens niet voor de officiële zwemwaterlocatie Oranjeplaat Badstrand.

Veerse Meer

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kwal tentakels. De kwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

Zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kwallen op zwemlocaties. U kunt ook de zwemwaterapp downloaden (verkrijgbaar via Google Play en App Store). Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

Onderzoek kruiskwal

Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) voert Rijkswaterstaat onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio