14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Japanse kruiskwal nauwelijks meer aangetroffen in Veerse Meer

In het Veerse Meer zijn bij de laatste meetronde bijna geen kruiskwallen meer aangetroffen. De waarschuwing bij Wolphaartsdijk Schelphoek, Kortgene Paardekreek en Kortgene Westbermweg worden ingetrokken; de waarschuwingsborden gaan weg. 

​Vermijd wieren

De aantallen zijn de afgelopen weken flink afgenomen, maar dit betekent niet dat er helemaal geen kruiskwallen meer zijn. Rond Kortgene is nog een aantal kruiskwallen gezien. Deze kwallen houden zich voornamelijk op bij plekken met veel wier. Het advies is om niet door velden met wier heen te zwemmen of lopen om aanraking met de kwal te voorkomen.

Kruiskwal en andere soorten

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Als je de Japanse kruiskwal aanraakt, kun je jeuk, een prikkelende of rode huid krijgen. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

Japanse oesters

Op de bodem van het Veerse Meer vind je Japanse oesters. Deze oesters komen voor op zowel een harde als een zachte bodem en kunnen ook onder een laag zand zitten. Als je met je blote voeten de scherpe schelp raakt, kun je snijwonden oplopen. Trek daarom waterschoenen aan als je een duik neemt.

Zwemwater.nl

Op https://www.zwemwater.nl/ vindt u alle aangewezen zwemlocaties in Zeeland. Op deze website leest u ook of er ergens een waarschuwing of een zwemverbod is. Op locaties die niet zijn aangewezen, vinden geen controles plaats.

Bij een officiële zwemplaats weet u zeker dat het er schoon en veilig is. We adviseren u dan ook om altijd op een officiële zwemlocatie te gaan zwemmen. Let op; zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio