13.1 C
De Bilt

Basisschoolleerlingen helpen vogels aan een huisje in Middelburg

Maandagochtend 3 juli hebben leerlingen van de Acaciahof in Klarenbeek (Middelburg) vogelhuisjes geknutseld. Deze vogelhuisjes worden na de zomer opgehangen in het Vogelpark in de Veerse Poort. Dit is het sluitstuk van het burgerinitiatief “Vogelpark vogelvriendelijk” van bewoner Henk Nijssen. Door dit initiatief heeft het Vogelpark een metamorfose ondergaan op het gebied van biodiversiteit. Eerder zijn bloemrijke randen in het park aangelegd en afgelopen voorjaar heeft de gemeente 35 bomen aangeplant.

Anders werken

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. In het groenbeleidsplan van de gemeente is het bevorderen van biodiversiteit daarom ook één van de hoofdpunten. Maar niet alleen de gemeente trekt zich dat aan. Ook inwoner Henk Nijssen vond dat het tijd was om in actie te komen. “De natuur gaat mij na aan het hart. Ik wilde graag op kleinere schaal een bijdrage leveren in mijn eigen leefomgeving. Ik ben blij dat er door andere wijkbewoners positief gestemd werd op mijn idee en dat de gemeente heeft meegewerkt.”

Vogelpark

Wethouder Jeroen Louws: “Variatie is het belangrijkste bij biodiversiteit. En door het beheer anders in te richten, creëren we meer variatie. Dit jaar heeft de gemeente Middelburg al een grote stap gezet door op tien plekken minder te maaien. Een van die plekken is het Vogelpark.” Een stadsecoloog houdt die plekken goed in de gaten. “We kijken naar wat het oplevert. Al doende leren we en gaan we op steeds meer plekken wijzigingen doorvoeren.” Het straatbeeld verandert hierdoor. “We laten de natuur veel meer haar gang gaan. Daardoor ziet het er minder spik en span uit dan we gewend zijn.”

Betrokken inwoners

Ook op andere plekken binnen de gemeente zien we dat inwoners ideeën hebben en initiatief nemen om hun leefomgeving groener te maken. Wethouder Jeroen Louws: “Dat moedigen we van harte aan, want samen kunnen we pas echt het verschil maken. Mochten inwoners ideeën hebben, dan nodig ik ze uit om contact op te nemen. Dat kan via wijkgerichtwerken@middelburg.nl.”

Cirkel rond

Door scholen te betrekken, werken we aan een stukje bewustwording bij de jeugd en hun ouders. De kinderen leren iets over de flora en fauna binnen de stad, maar leveren ook echt een concrete bijdrage. De huisjes komen straks in hun eigen leefomgeving te hangen. De bouwpakketten zijn gemaakt door Zeeuws Werk. Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kortom: een initiatief dat op vele fronten bijdraagt aan onze maatschappelijke opgaven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio