8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Loszittende planken Zuiderhoofd verwijdert door Waterschap Scheldestromen in Westkapelle

Woensdagmorgen 18 mei start waterschap Scheldestromen met het verwijderen van de loszittende delen aan het paalhoofd Zuiderhoofd en het plaatsen van verbodsborden. De weersomstandigheden moeten dan niet tegenzitten. Het Zuiderhoofd is beter bekend als ‘t Grôôt ‘Ôôd’. De werkzaamheden duren één dag en worden uitgevoerd door Van der Straaten Aannemingsmaatschappij B.V. De werkzaamheden en het plaatsen van de borden zijn nodig voor de veiligheid in de directe nabijheid van het paalhoofd en op het steigergedeelte.

Werkzaamheden vanaf boot

De werkzaamheden gebeuren vanaf een boot. De weersomstandigheden en het tij moeten gunstig zijn om het werk uit te kunnen voeren. We verwijderen de loszittende en onveilige delen zoals houten planken, kespen en gordingen. Dat zijn de houten dragers. Het verwijderen is nodig voor de veiligheid. Loszittende delen kunnen plots vallen of door golfslag in het water terecht komen. Verder plaatsen we verbodsborden om het paalhoofd niet te betreden, niet aan te meren, of er onderdoor te lopen of te zwemmen. In de loop van de avond zijn de werkzaamheden afgerond. 

Zuiderhoofd beperkt toegankelijk 

Het steigergedeelte van het Zuiderhoofd was al enige tijd grotendeels afgesloten met hekwerk doordat bepaalde delen van het paalhoofd in slechte staat verkeren. De stormen van afgelopen februari hebben het paalhoofd verder beschadigd. Het Zuiderhoofd is na de genoemde werkzaamheden volledig afgesloten en alleen nog maar beperkt toegankelijk via het steigergedeelte.   

Variantenstudie  

Waterschap Scheldestromen heeft opdracht gegeven om voor de renovatie van het Zuiderhoofd een variantenstudie uit te brengen inclusief de effecten op de waterveiligheid, de cultuurhistorische waarde en de kosten. Samen met de Provincie, gemeente Veere en verschillende instanties gaan we hierover binnenkort weer verder in overleg.   

Historie

Het Zuiderhoofd in Westkapelle is eind 19e eeuw, begin 20eeeuw aangelegd. Het heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad: als paalhoofd ter bescherming van de kust, als aanlegsteiger voor loodsen en om materiaal voor dijkversterking aan wal te brengen en als toeristische trekpleister voor vissers, wandelaars en overige recreanten.  

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio