8.8 C
De Bilt

Meer inwoners van Middelburg krijgen energietoeslag 2023

Middelburgers met een laag inkomen hebben ook dit jaar weer recht op energietoeslag. Dit jaar is dat wel een grotere groep. Het geldt nu namelijk voor gezinnen met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum. Vorig jaar was dit tot 130%. Met deze verruiming wil Middelburg nog meer mensen helpen in de hoge energiekosten. Orionis Walcheren verzorgt weer de uitvoering van de energietoeslag.

Gemeenten mogen zelf het bedrag van de energietoeslag bepalen. Middelburg heeft er voor gekozen om € 800 uit te keren. In 2022 zijn de energieprijzen plotseling hard gestegen. Daarom hebben we er voor gekozen om afgelopen voorjaar al € 500 uit te betalen aan de gezinnen die in 2022 een energietoeslag hadden ontvangen. Met de uitbetaling van de € 500 konden we huishoudens direct helpen bij het betalen van hun energierekening. Omdat de wetswijziging lang op zich heeft laten wachten, kon hiermee de periode naar de energietoeslag 2023 overbrugd worden.

Wie komt in aanmerking

We kennen een groot deel van de huishoudens die recht hebben op de energietoeslag 2023. Zij ontvangen deze op 2 november zoveel mogelijk automatisch betaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om gezinnen met een bijstandsuitkering, Bbz-uitkering of een AIO-aanvulling. Het geldt ook voor huishoudens die bijzondere bijstand ontvangen. En voor inwoners van 67 jaar en ouder en vorig jaar ook energietoeslag hebben ontvangen. Het is niet mogelijk om iedereen die in 2022 energietoeslag heeft ontvangen, automatisch de energietoeslag 2023 te betalen. Dit omdat het inkomen veranderd kan zijn.

Studenten

Dit jaar ontvangen studenten geen energietoeslag meer van de gemeente. Zij krijgen een tegemoetkoming in de energiekosten van € 400 via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit geldt voor uitwonende studenten met een basisbeurs en aanvullende beurs.

Zelf aanvragen

Huishoudens die de energietoeslag begin november niet automatisch hebben ontvangen, kunnen deze aanvragen. Het gaat dan alleen om de huishoudens met een laag inkomen tot 140% van het sociaal minimum. Zij kunnen dit vanaf half november 2023 doen via Orionis Walcheren. Het aanvraagformulier is binnenkort beschikbaar op de website van Orionis. Dat zal op zijn laatst 15 november zijn. Hier is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden. Aanvragen van de energietoeslag 2023 kan tot en met 30 april 2024.

Inwoners die de aanvraag niet digitaal kunnen doen, kunnen contact opnemen met Orionis Walcheren. Het telefoonnummer van Orionis is 0118 43 27 00.

Inloopspreekuur Geldzorgen in bibliotheek Middelburg

Inwoners die problemen hebben met het betalen van hun energierekening. Of andere geldzorgen hebben, kunnen ook altijd contact opnemen met Orionis. Zij zijn ook van harte welkom bij het inloopuur Geldzorgen. Dit kan iedere donderdag van 10.00 tot 11.00 uur in ZB bibliotheek in Middelburg. En op dinsdag van 9.00 tot 13.00 op het kantoor van Orionis in Vlissingen. Medewerkers van Orionis helpen onze inwoners graag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio