9.5 C
De Bilt

Onderzoek naar mogelijke ontplofbare oorlogsresten in bodem Essenvelt

Middelburg In voorbereiding op de bouw van de wijk Essenvelt wordt het terrein bouwrijp gemaakt. Een onderdeel hiervan is bodemonderzoek naar mogelijke ontplofbare oorlogsresten. Tijdens dit onderzoek is één verstoring gemeten. Dat zou dus kunnen duiden op de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten. Maar het kan ook iets anders van metaal zijn waarop de detectie gereageerd heeft. Om te onderzoeken wat de verstoring precies is, wordt de plek van de verstoring uitgegraven. Een team van de Explosieven OpsporingsDienst Defensie (EODD) komt na het uitgraven ter plaatse voor onderzoek.

instabiele oorlogsresten

In Essenvelt bestond het bodemonderzoek uit twee onderdelen. Eerst is bovengronds onderzoek gedaan. De locaties die daarbij verstoringen gaven zijn daarna onderzocht door middel van dieptedetectie. Tijdens dit onderzoek is één verstoring gemeten. De plaats van deze verstoring wordt de komende periode vrij gegraven. Omdat er misschien sprake is van ontplofbare oorlogsresten moet dit zorgvuldig gebeuren. In week 11 verwachten we dat we tot de verstoring vrij gegraven te hebben. Het vrij graven noemen we het benaderen van de verstoring. Dit benaderen gebeurt veilig en er is geen gevaar voor de omgeving.

Na het benaderen komt de EODD de situatie inspecteren. Nadat deze inspectie is uitgevoerd, is bekend of het daadwerkelijk om ontplofbare oorlogsresten gaat. Als dat zo is, geeft de EODD aan hoe deze dan onschadelijk gemaakt moet worden. Als dit extra veiligheidsmaatregelen tot gevolg heeft, communiceren we dit met omwonenden.

Waarom dit onderzoek?

Ten westen van het Kanaal door Walcheren, tussen West-Souburg en Vlissingen, was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een vliegveld; Vliegveld Souburg. Dit vliegveld was een doelwit voor bomaanvallen. Helaas kunnen ze ook ergens anders terecht zijn gekomen, waaronder in Essenvelt waar we nu gaan bouwen. Voor de bouw van huizen in Essenvelt moet worden geheid. Door onderzoek te doen naar ontplofbare oorlogsresten, zorgen we er voor dat er straks veilig geheid en gebouwd kan worden.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio