11.7 C
De Bilt

Zeeuwse pilot ANWB Fietsmasters op Oleanderhof in Arnemuiden

Arnemuiden Maandag 13 december 2021 vindt de zesde uitvoering plaats van de Zeeuwse pilot ANWB Fietsmasters op basisschool Oleanderhof in Arnemuiden. Groepen 5, 6 en 7 krijgen een praktische fietsvaardigheidstraining door een instructeur van ANWB Streetwise. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) organiseert in samenwerking met de ANWB deze pilot op tien verschillende Zeeuwse basisscholen met het Zeeuws Verkeersveiligheidslabel (ZVL). De eerste uitvoeringen vonden plaats in november en er volgen nog trainingen in december 2021 en januari 2022.

ANWB Fietsmasters

Het programma ANWB Fietsmasters bestaat uit twee lessen voor de groepen 5, 6 en 7 van de basisschool. Momenteel vinden de eerste lessen plaats. Een half jaar later volgt de tweede les. Vanwege coronamaatregelen zijn momenteel de lessen volledig buiten. Op het schoolplein oefenen de leerlingen, na een korte theorieles, onder begeleiding met hun fiets op een fietsparcours.

Een deel van de gebruikte materialen blijft op de scholen achter, zodat de les door de leerkracht tussentijds kan worden herhaald. In hetzelfde schooljaar krijgen de leerlingen een tweede les. Deze les bestaat uit een stukje herhaling van de theorie en daarna gaan de leerlingen opnieuw oefenen met fietsen op het schoolplein op een nieuw, uitdagender parcours.

Pilot

Achterliggend doel is de fietsvaardigheid van kinderen én het plezier in fietsen te verbeteren. Kinderen fietsen steeds minder vaak en daardoor steeds slechter. Kinderen komen met de auto, bakfiets of lopend naar school en maken daardoor niet voldoende fietsuren om echt veilig te leren fietsen.

“De ANWB vindt dat ieder kind zich veilig op de fiets door het verkeer moet kunnen bewegen. Om dit te bereiken moet er meer aandacht komen voor de verkeersveiligheid en fietsvaardigheden van kinderen. Kinderen leren vooral veilig fietsen wanneer zij al vanaf jonge leeftijd veel meters maken”, licht Joske van Lith van de ANWB toe.

ROVZ

ANWB Fietsmasters in de provincie Zeeland wordt mogelijk gemaakt door het ROVZ  en uitgevoerd door ANWB Streetwise. “Wij hopen dat Fietsmasters bijdraagt aan de kunde van kinderen om veilig te kunnen fietsen, oftewel een goede basis biedt voor hun verkeersdeelname nu en in de toekomst”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas, voorzitter van het ROVZ. “Met deze pilot streven wij de doorlopende leerlijn binnen verkeerseducatie na.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio