22.5 C
De Bilt

Scheppen voor schoon water

Samen scheppen! Met alle waterschappen in Nederland organiseert waterschap Scheldestromen dit najaar verschillende publieksactiviteiten. Op de sup, in de kano of wandelend langs de waterkant… helaas komen we overal zwerfafval tegen. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en voor planten en dieren die in en om het water leven. Steeds meer mensen rapen zwerfafval rond het water op en daar zijn de waterschappen erg blij mee.

Steentje bijdragen

Tijdens de activiteiten van het waterschap kan iedereen z’n steentje bijdragen door mee te scheppen voor schoon water. Naast de activiteiten vraagt het waterschap op verschillende manieren aandacht voor het belang van waterbeheer in Nederland. 

Scheppen voor schoon water vanaf je sup – 17 september 16.00 uur * 

Als aftrap van onze activiteiten en voorafgaand aan World Clean Up Day op 18 september deelt dijkgraaf Toine Poppelaars op vrijdag 17 september scheppen en ander materiaal uit aan enkele suppers die in de Veerse Watergang vuil gaan rapen.  

Poppelaars: “Het is jammer dat zulke activiteiten nodig zijn, maar het is erg mooi om te zien dat zo veel mensen bezig zijn om de natuur schoon te krijgen. Afval is slecht voor de dieren maar het is ook nadelig voor onze persleidingen en zuiveringen en het is erg moeilijk om microplastics uit het water te verwijderen.” We nodigen mensen uit om op Wold Clean Up Day ook op pad te gaan en hun opbrengst met ons te delen met #scheppenvoorschoonwater. Georganiseerde activiteiten op deze dag zijn terug te vinden op: WorldcleanupDay

Fietsen langs water: begeleid (24/9 en 1/10) of zelf 

Fiets onze fietsroutes op Sint-Philipsland, Noord-Beveland en Tholen. De routes zijn te downloaden via www.scheldestromen.nl/fietsroutes (de gpx-versie volgt spoedig). In de route worden allerlei waterschapsweetjes gedeeld. Het is ook mogelijk om op 24 september en 1 oktober een begeleide fietsroute te fietsen waarbij een waterschapper je nog veel meer vertelt over het waterschap en zijn werk. Aanmelden kan via de website.

Waterwandelingen 

Wordt een waterbaas! De Unie van Waterschappen heeft een routeboekje met opdrachten uitgebracht. Het maakt niet uit waar je wandelt, langs de sloot of op de dijk, met dit boekje kun je leerzame opdrachten uitvoeren tijdens het wandelen. Op onze sociale mediakanalen vertellen we hier meer over.  

Win een ton – 1 oktober-6 november 

Op 1 oktober organiseert het waterschap een on- en offline actie waarbij deelnemers kans maken op een regenton. Deelnemers kunnen de volgende slagzin afmaken: Scheppen voor schoon water….. 

Of ze kunnen op de facebook- of instagrampagina foto’s inzenden van hoe zij mee scheppen voor schoon water.  

Hoe veilig woon jij? – 14 en 16 oktober 

In oktober organiseert de Veiligheidsregio de Zeeuwse week van de veiligheid. Zij heeft in de Geere Passage en Middelburg een pop-up store over allerlei soorten veiligheid. Op 14 en 16 oktober is het waterschap tussen 9.00 en 18.00 uur ook aanwezig met de watertafel en vertellen medewerkers over onze sterke dijken en hoe veilig men hier woont. 

Rondleidingen zuiveringen: 

  • Zuivering en energiefabriek Ritthem – woensdag 22 september 
  • Nereda zuivering Breskens – woensdag 29 september 

Benieuwd hoe het waterschap rioolwater schoonmaakt? Op 22 en 29 september geeft het waterschap rondleidingen op de twee zuiveringen: om 10.15 uur. Er kunnen maximaal 12 personen mee. Mochten er meer aanmeldingen komen dan organiseert het waterschap nog een rondleiding om 13.15 uur. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Deelnemers krijgen te zien, te ruiken en te horen hoe het rioolwater binnenkomt, gezuiverd wordt en vervolgens weer terug de natuur in gaat. En hoe het waterschap hier zaken uit het water schept. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden.

Gastles groep 6 in de maand oktober: Wonen onder de zeespiegel 

Zonder dijken en duinen zijn we nergens. En zonder gemalen houden we geen droge voeten. Hoe zien kinderen dat? Kennen ze de kracht van het water en waar denken zij dat regenwater naartoe gaat? En waar ligt de sterkste dijk van Zeeland? Speciaal voor de Week van Ons Water bieden we een gratis gastles voor groep 6 aan over het wonen onder de zeespiegel. De gastles wordt op de school zelf gegeven en duurt ongeveer 1,5 uur.  

Scholen kunnen via de website een gastles aanvragen in de maand oktober.  

Volg ons op social media 

Op onze kanalen Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram plaatsen we dit najaar allerlei berichten over hoe wij scheppen voor schoon water en delen we tips hoe iedereen zelf ervoor kan zorgen dat het water schoon blijft: hoe haalt het waterschap medicijnresten uit het water, waar ga je met je frietvet naar toe, waarom staan die grote bakken langs de kust er en het belang van blikvangers en hoe wordt jij ook een waterbaas?  

Al deze activiteiten staan samen op www.scheldestromen.nl/waterbazen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio