6.5 C
De Bilt

Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur: stadsnatuur heet dat. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Stadsnatuurfestival

Het festival heeft tot doel inwoners van Middelburg meer kennis te laten opdoen over de natuur in hun directe omgeving. Daarnaast is er ook gelegenheid voor iedereen die ideeën heeft over beheer, aanleg of onderhoud van stadsnatuur, om hierover van gedachten te wisselen met wethouder Jeroen Louws die het festival zal openen. Louws beheert de portefeuille duurzaamheid van de gemeente Middelburg en zal in gesprek gaan met de bezoekers via een discussie aan de hand van stellingen.

Onderzoekjes studenten van UCR naar stadsnatuur

Daarnaast hebben studenten van UCR de afgelopen maanden kleine onderzoekjes uitgevoerd naar onder andere vleermuizen, het leven in de vest en eetbare natuur. De resultaten worden gepresenteerd op posters in de foyer, waar ook CitySeeds, de zadenbibliotheek Zeeland en vogel- en egelopvang De Mikke zullen zijn. Verder zijn in het auditorium verschillende verhalen te horen, waaronder dat van een nachtvlinderexpert en een schaapsherder die met zijn schapen het stedelijk groen beheert. De middag wordt afgesloten met een quiz in het donker: waarom is het zo belangrijk dat de lichten ’s nachts uitgaan?

Prijsuitreiking en stadswandeling

Om ook wat echte stadsnatuur op te snuiven is er in de ochtend voor alle belangstellenden vanaf het Molenwaterpark een stadswandeling onder begeleiding van de stadsecoloog. Voorafgaand aan de wandeling zal hier ook de prijsuitreiking plaatsvinden van het ZK tegelwippen 2023, dat de gemeente Middelburg heeft gewonnen.

Praktische informatie

  • locatie: ZB, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg
  • tijd: 13.30-16.00 uur. Inlopen op een later tijdstip kan ook.
  • toegang gratis, aanmelden niet nodig
  • Voor de stadswandeling is het verzamelpunt bij de muziekkiosk in het Molenwaterpark. De wandeling begint om 12.00 uur en duurt ongeveer een uur. Eindpunt is de ZB, waar mensen desgewenst in het Leescafé kunnen lunchen als ze aansluitend naar het festival willen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio