17.3 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Verhuizen van vleermuizen bij voormalig schoolgebouw aan de Churchilllaan

Dinsdag 18 juli trof de gemeente Middelburg onder begeleiding van een ecoloog maatregelen voor het verhuizen van vleermuizen aan het voormalige schoolgebouw aan de Churchilllaan. Na de bouwvak gaat het gebouw tegen de vlakte. Woongoed gaat hier drie nieuwe woongebouwen realiseren. Omdat vleermuizen beschermde diersoorten zijn mogen de gebouwen waarin ze zitten niet zomaar gesloopt worden. Voordat het gebouw gesloopt kan worden, moeten de diertjes dus eerst het pand verlaten hebben.

Om ervoor te zorgen dat de vleermuizen een ander onderkomen zoeken, worden er zogenaamde ‘exclusion flaps’ (plastic flappen) aangebracht. Hierdoor kunnen de vleermuizen het gebouw nog wel verlaten, maar niet meer terug naar binnen. De flappen kunnen alleen opgehangen worden als er geen kraamkolonies meer aanwezig zijn. Een ecoloog ziet hierop toe.

Vleermuizen

Vleermuizen zijn nuttige dieren. Ze eten honderden tot enkele duizenden muggen en vliegjes per nacht. Het gaat niet alleen niet goed met de diersoort. Ze verliezen steeds meer leefgebied en door de afname van insecten is ook het voedselaanbod een steeds groter wordend probleem voor deze diersoorten. Sommige vleermuizen verblijven overdag vaak in gebouwen. Algemene soorten als de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger worden regelmatig gevonden in spouwmuren, onder dakpannen of andere plekjes in gebouwen. Ze hebben maar een doorgang van 1cm nodig om binnen te komen.

Onderzoek

Eerder is al onderzoek gedaan naar de vleermuizen in de voormalige schoolgebouwen. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat er meerdere verblijfplaatsen van gewone dwergvleermuizen zijn gevonden. Om de verhuizing van de dieren alvast in gang te zetten, zijn een jaar geleden vleermuiskasten opgehangen.

Sloop pand

Sinkegroep Sloopwerken B.V. is begin juni al begonnen met de sloopwerkzaamheden binnenin het gebouw. Direct na de zomervakantie gaan zij van start met de sloop van het gebouw zelf. De sloop staat gepland van medio augustus tot uiterlijk medio oktober 2023. De exacte start van de werkzaamheden is afhankelijk van de populatie die in de te slopen gebouwen aanwezig is.

Werkzaamheden en vervoersbewegingen

Met de aannemer zijn afspraken gemaakt over de tijden van de sloop en de vervoersbewegingen. De werkzaamheden vinden plaats tussen 7.30 en 17.30 uur. Bij de vervoersbewegingen wordt rekening gehouden met schooltijden. Tussen 8.00 en 9.00 uur en 14.30 en 15.30 uur is bouwverkeer niet toegestaan. Op donderdag 20 juli kunnen omwonenden met vragen terecht bij medewerkers van de gemeente en de aannemer op de locatie. Zij zijn aanwezig tussen 16.00 en 18.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio