10.5 C
De Bilt

Vier Zeeuwse wielerclubs zetten samen in op veiligheid met de cursus Wegkapitein

Lewedorp – Zaterdag 7 mei volgen de leden van vier Zeeuwse wielerclubs de cursus Wegkapitein. De cursus is een initiatief van wielersportbond NTFU en wordt gesteund door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). De wielrenners leren zo veilig en goed georganiseerd als groep te fietsen. Afspraken met elkaar maken over gedrag en communicatie en rekening houden met andere weggebruikers zijn onderwerpen die aan bod komen.

De wielerclubs

Onder leiding van instructeur Hans van Elsen uit Middelburg volgen de wielrenners van FTC Terneuzen, TC Walcheren, TC Theo Middelkamp en TC Middelburg in Lewedorp samen de cursus tot Wegkapitein. Daarmee rijden er straks in totaal negen Zeeuwse wielerclubs met een wegkapitein: in Breskens, Kloosterzande, Middelburg, Schoondijke en Biervliet gaan de wielrenners al wekelijks op pad met een wegkapitein.

Wat doet de wegkapitein?

Fietsen in een groep van één van de wielerclubs brengt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen om je heen. De wegkapiteins in spé krijgen daarom handvatten hoe ze een groep fietsers veilig door het verkeer loodsen en hoe ze daarbij ruimte geven aan andere verkeersdeelnemers.

Zo zorgt de wegkapitein ervoor dat de verkeersregels en gedragsregels van de vereniging worden gevolgd en spreekt leden hierop aan als dit nodig is. Ook zet de wegkapitein routes uit en ziet hij of zij toe op de snelheid van de groep.

Over de cursus Wegkapitein

De cursus voor wielerclubs is een initiatief van wielersportbond NTFU. De sportbond maakt zich hard voor het fietsplezier van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers, waarbij het rekening houdt met andere weggebruikers. Sinds 2015 zijn er al meer dan 2.600 Wegkapiteins en MTB-begeleiders opgeleid bij onder andere wielerverenigingen, triatlonclubs en schaatsverenigingen maar ook vriendengroepen volgen de cursus. De cursus duurt één dag en wordt op locatie gegeven.

1 REACTIE

  1. Ik las dit artikel op 13 mei in de PZC met veel instemming.
    Maar ik zou graag nog iets (opbouwends) toevoegen: Ik ben zeer slechthorend, en ondanks het feit dat ik op mijn fiets een achteruitkijkspiegel heb, schrik ik me vaak een ongeluk als er ineens snelle fietsers langszoeven, mij voorbij rijden.

    Graag zou ik zien dat er altijd gebeld zou worden voordat ze mij gaan inhalen. En ik denk dat er veel slechthorenden dit met mij eens zullen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio