5 C
De Bilt

Vlissingen start uitbreiding gft-voorzieningen hoogbouw en woningen zonder vrije achterom

Vlissingen – Gemeente Vlissingen start vanaf woensdag 23 februari 2022 met de gefaseerde uitbreiding van gft-inzamelvoorzieningen voor hoogbouwwoningen en woningen zonder vrije achterom. Huishoudens in Oost-Souburg en Ritthem ontvangen deze week een informatiebrief. Huishoudens die nog geen afvalsleutel hebben, ontvangen deze tegelijk met de brief. De afvalsleutel geeft toegang tot een gft-cocon. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. Deze huishoudens kunnen de gft-cocon met hun afvalsleutel onbeperkt blijven gebruiken.

Uitbreiden gft-inzamelvoorzieningen

Het uitbreiden van gft-inzamelvoorzieningen is één van de maatregelen die noodzakelijk is om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen naar maximaal 100 kg in 2024. Wethouder Verhage, verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid: “Nu bestaat het restafval van de gemeente Vlissingen voor een groot deel uit herbruikbaar gft-afval (in 2021 gemiddeld 38% per inwoner per jaar). Dit zorgt voor meer kilo’s restafval dat onnodig verbrand wordt en leidt tot hogere kosten voor de inwoner (via de afvalstoffenheffing). Het is daarom erg belangrijk dat alle inwoners in onze gemeente straks hun gft-afval kunnen scheiden!”

Gefaseerde uitvoering in Vlissingen

Stapsgewijs breiden wij de gft-voorziening uit in de gemeente Vlissingen. In 2021 zijn alle huishoudens met een vrije achterom voorzien van een gft-rolcontainer. De uitbreiding van gft-voorzieningen voor hoogbouw en woningen zonder vrije achterom wordt gefaseerd uitgevoerd in 2022 in verschillende deelgebieden, in deze volgorde:

  • Oost-Souburg en Ritthem: 1e kwartaal 2022
  • Paauwenburg en Lammerenburg: 2e kwartaal 2022
  • Middengebied en Binnenstad: 4e kwartaal 2022

Gebruikers van gft-cocon krijgen gratis afvalemmer voor gft-afval

Inwoners die gebruik gaan maken van een gft-cocon krijgen een gratis afvalemmer voor gft-afval + drie rollen composteerbare afvalzakjes aangeboden. In de eerste fase (Oost-Souburg en Ritthem) gaan we op 23 en 24 februari van deur tot deur langs om de emmers + zakjes aan te bieden én inwoners te informeren over het scheiden van gft-afval. Dit proces wordt geëvalueerd en afhankelijk van de resultaten bepalen we de beste aanpak voor de volgende fasen.

Grondstoffenbeleid 2020-2024: maximaal 100 kg restafval

Met de uitbreiding van gft-voorzieningen, wordt uitvoering gegeven aan het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Dat werd in mei 2020 jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Sinds 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om beleid te hebben dat gericht is op het behalen van de VANGdoelstelling: maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar. Met de campagne ‘Afval apart? Gewoon doen!’ nemen we inwoners mee in de veranderingen op het gebied van de afvalinzameling en motiveren we hen om hun restafval te verminderen door dit beter te scheiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio