10 C
De Bilt

Vlissingen krijgt nieuw Urban Culture Festival!

Hip Hop dansers, Bboys, graffit artiesten, rappers, je  kunt ze 23 september 2023 allemaal live in actie zien in Vlissingen tijdens de eerste editie van Urban Culture Festival ‘Royal Flush’. Het festival vindt plaats op een unieke locatie onder de Scheldekraan naast de welbekende Machinefabriek aan de Jan Weugdekade. Het festival duurt van 11.30 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Het festival is voortgekomen uit het Creative City Boost Zeeland (CCB) project.

Binnenstad Vlissingen nog meer laten bruisen

Thomas Goossens van 5th Dimension Gallery en Rich Johnson van Johnsons uit Vlissingen waren er als de kippen bij toen bleek dat het CCB-project initiatieven wil stimuleren om de binnenstad van Vlissingen meer te laten bruisen. Ze spreken veel Zeeuwse urban makers en organisatoren en merken dat er behoefte is aan meer samenwerking en events. Er leeft ook de wens voor een fysieke urban hotspot waar alle urban disciplines, dans, muziek, sport en kunst samen komen.

Royal Flush

Het festival is de eerste stap naar meer samenwerking en een uitgelezen mogelijkheid om de urban scene in de kijker te zetten. De afgelopen maanden is er in samenwerking met Vincent Huibers Graffiti Agency hard gewerkt om een mooi gevarieerd programma in elkaar te zetten.

Hip Hop Avenue Jam

Hip Hop Avenue, de urban dans studio in het centrum van de stad, organiseert een Hip Hop dance battle waarin stand up dansers en een breakdancers in duo’s tegen elkaar battlen. Een professionele jury kiest wie de beste moves gooit op de dansvloer. Aan het begin van de dag is er ook een kidsbattle waarin kinderen onder de twaalf jaar hun danskunsten in de strijd gooien. Tussen de rondes door kun je als bezoeker genieten van optredende Hip Hop dansers en urban woordkunstenaars.

Graffiti Jam

Op het festival kun je lokale en nationale graffiti artiesten in actie zien op een betonnen wand van 16 meter lang. “De oude Hall of Fame, een legale plek om graffiti te spuiten, in Vlissingen gaat helaas verdwijnen. Hierdoor zijn lokale graffiti artiesten genoodzaakt hun heil buiten Zeeland te zoeken. We zijn heel blij dat we op deze manier de wens voor een nieuwe graffitiplek hebben kunnen invullen”, aldus Vincent Huibers. De wand wordt na het festival definitief verplaatst naar het skatepark in het Nollebos. Zeeland graffiti verzorgt tijdens het festival gratis toegankelijke graffiti workshops.

Royal Flush wordt georganiseerd en gesponsord door Hip Hop Aveneu, Urban Umbrella, Vladdie.nl, Zeeland Graffiti, Vincent Huibers Graffiti Agency, Mooki, Johnsons, Montana, Fritz, Provincie Zeeland, CBK Zeeland en gemeente Vlissingen.

Het festival is voortgekomen uit het Creative City Boost project Zeeland en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit REACT-EU.

Over Creative City Boost

Zeeuwse binnensteden levendiger en toekomstbestendiger maken door verrassende samenwerkingen tussen cultuurprofessionals en ondernemers. Dat is in het kort het uitgangspunt van Creative City Boost Zeeland. Provincie Zeeland en CBK Zeeland zijn de samenwerkende partners in dit project. Vijf steden doen mee: Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Hulst. In elke stad werken cultuurprofessionals en middenstanders samen aan vernieuwende activiteiten en producten in de stad. Daarnaast werken jonge creatieven (het talentteam) onder begeleiding van CBK Zeeland aan evenementen. Het project loopt in het najaar van 2023 af.

Over REACT-EU

Onder de noemer REACT-EU stelt de Europese Unie extra middelen beschikbaar voor een versneld economisch herstel van regio’s na de coronacrisis. Creative City Boost is een van de dertien Zeeuwse projecten die mogelijk gemaakt worden vanuit dit programma. Het project ontvangt € 625.000 van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Rijk; de Provincie betaalt de andere helft (inclusief cofinanciering CBK).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio