10.7 C
De Bilt

Voorstel nieuwe Regio Deal voor Zeeland: Op naar Den Haag!

Om de propositie voor een nieuwe Regio Deal te realiseren werd op 8 november door vertegenwoordigers van Zeeuwse overheden, ondernemers en (culturele) organisaties hun handtekening eronder gezet. Dat gebeurde op het Provinciehuis in Middelburg. De aanvraag verzoekt het Rijk om 35 miljoen euro mee te investeren in de specifieke opgaven van het grensoverstijgende NOVEX-gebied North Sea Port District en haar directe omgeving aan beide zijden van de grens.

Bij de nieuwe propositie ligt de focus op het North Sea Port District (NSPD). Juist de economische motor in Zeeland is sterk in onbalans als het om brede welvaart gaat. De kwaliteit van de leefomgeving scoort in de steden matig, er is nu al sterke krapte op de arbeidsmarkt, en er is sprake van ontgroening en vergrijzing. De kwetsbare factoren in de omgeving sluiten niet aan bij de sterke haven en grote opgaven die op het gebied afkomen. Tegelijkertijd zijn er volop kansen: de stad Gent ligt om de hoek, terwijl in andere delen van het district juist (ontwikkel)ruimte is. Vlaanderen en Nederland kunnen elkaar hier versterken voor het noodzakelijke evenwicht in brede welvaart.

Op de grens van kracht en kwetsbaarheid

Met de nieuwe Regio Deal willen we de brede welvaart in en rond het grensgebied van NSPD vergroten. Naast materiële welvaart gaat het dan ook om andere zaken die mensen van waarde vinden, zoals gezondheid, onderwijs en leefomgeving. De impact van de ingrepen in dit focusgebied, zal ook elders in Zeeland merkbaar zijn.

Om dit te bereiken, zetten we in op drie sleutelopgaven:

  • Versterken van gezonde leefomgeving door meer natuur en water
  • Aantrekken van talent door innovatie, kennistransfer en cultuurvernieuwing.
  • Vergroten bereikbaarheid van voorzieningen door slimme en duurzame mobiliteit die de landsgrenzen overstijgt.

Na uitvoering van de nieuwe Regio Deal voelen inwoners van het North Sea Port District zich gezonder, doordat de omgeving met veel groen en water uitnodigt om te bewegen. Culturele ontmoetingsplaatsen en gebieden waar innovatieve bedrijven, jongeren en onderwijs samenkomen, zorgen voor een aantrekkelijk leefklimaat. Hierdoor (ver)blijven steeds meer jongeren in de regio, wat een pluspunt is voor de (grote) bedrijven in het havengebied. De verwachting is dat deze maatregelen niet alleen effect sorteren in het NSPD, maar in de hele provincie.

Over de Regio Deals

Regio Deals zijn een effectief instrument, waarbij partners in de regio samen met het Rijk de brede welvaart, leefbaarheid en economische kracht van de regio versterken. Eerder werden Regio Deals afgesloten voor Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen. Deze deals en programma’s hebben de regio al in stroomversnelling gebracht, maar onderzoeken en analyses laten duidelijk zien dat het nog beter kan. Daarom dient Zeeland nu een nieuwe aanvraag in.

Jo-Annes de Bat: “Een Regio Deal levert echt iets op voor inwoners en bedrijven in de regio. Eerdere deals hebben bijvoorbeeld geleid tot het behoud van het groene onderwijs in Zeeland en het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Zeeuwse werkgevers. We bouwen graag voort op deze successen. Voor komend jaar stelt het Rijk weer miljoenen euro’s beschikbaar. We willen uiteraard dat een substantieel deel van dat geld in Zeeland terechtkomt. Daarom doen we het Rijk een aantrekkelijk voorstel. De al bestaande samenwerking binnen het North Sea Port District is een mooi vliegwiel om de bestuurlijke samenwerking en uitvoering kracht bij te zetten.”

Hoe gaat het verder?

Zeeland overhandigt de propositie binnenkort aan de minister van BZK. De komende maanden zal het Rijk de plannen van Zeeland en andere regio’s beoordelen. Begin 2023 besluit het Rijk welke Regio Deals verder worden uitgewerkt; medio 2023 vindt definitieve besluitvorming plaats over projecten en bedragen. 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio