9.6 C
De Bilt

Warmtenet Dauwendaele gaat niet door

Er komt geen warmtenet in de Middelburgse wijk Dauwendaele. Het onderzoek om industriële warmte die over is te gebruiken voor het verwarmen van 900 huizen is afgerond. De conclusie is dat de aanleg van dit warmtenet veel te duur is. Voor aansluiting op het warmtenet kan geen aantrekkelijk aanbod worden gedaan aan de huurders en huiseigenaren.

De kosten zijn te hoog

De kosten voor het aanleggen van het warmtenet zijn veel hoger dan verwacht. Na de aanleg van het net zijn er ook nog kosten voor het onderhoud. De prijzen van materialen, arbeid en de rente zijn flink gestegen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de technische ruimtes voor de installaties 2,5 keer zo duur geworden. Deze installaties maken warmte op het moment dat er te weinig aanbod van restwarmte is, of restwarmte van een te lage temperatuur.

Historie onderzoek naar warmtenet

Onderzoek naar dit warmtenet kent al een lange historie. Vanaf 2018 proberen de projectpartners een sluitende businesscase voor het ingewikkelde project te realiseren. Nadat dit eerst in 2020 niet mogelijk bleek is de haalbaarheidsstudie met nieuwe uitgangspunten toch weer opgepakt. Eind 2022 hebben de partners een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De partners zijn Zeeuwind, NetVerder (onderdeel van de Stedin Groep), Synthomer (voorheen Eastman), Woongoed en gemeente Middelburg.

Alle huizen aardgasvrij

De samenwerking stopt nu. De gemeente Middelburg informeert het Ministerie van BZK. Het ministerie heeft voor dit onderzoek en voor het project subsidie gegeven (Programma Aardgasvrije Wijken). Het niet doorgaan van het warmtenet is een tegenvaller maar verandert niets aan het feit dat alle huizen in Middelburg aardgasvrij moeten worden. Inwoners kunnen daar zelf al kleine of grotere stappen in zetten en de gemeente en het Rijk helpen daarbij. Kijk daarvoor eens op www.duurzaambouwloket.nl. Het college gaat zich in overleg met het Ministerie en de gemeenteraad beraden of de subsidiegelden op een andere manier kunnen bijdragen aan het aardgasvrij maken van woningen.

Informatiebijeenkomst

Inwoners uit het plangebied zijn maandagavond 4 december welkom in Hof Mondriaan waar ze van 19.00 tot 20.30 uur een toelichting krijgen en vragen kunnen stellen.

Meer informatie is ook te vinden op de website www.middelburg.nl/warmtenet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio