10.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Waterschap renoveert Beaufortsluis Walsoorden

Middelburg – Vanaf deze week laat waterschap Scheldestromen het rijksmonument Beaufortsluis in Walsoorden renoveren. De uit 1761 daterende uitwateringssluis wordt door een gespecialiseerd bedrijf gerenoveerd omdat het een rijksmonument is. Bouwgroep Peters uit Middelburg voert het werk uit. De totale kosten van het werk bedragen € 300.000,- waarvan een substantieel deel wordt bijgedragen door de Provincie Zeeland. In het voorjaar van 2019 wordt het project opgeleverd.

Rijksmonument

In 1761 werd de uitwateringssluis Beaufort gebouwd. Niet met deuren als keermiddel, maar een schuif. De waterstand werd geregeld via een schuif die neergelaten of opgetrokken kon worden met de windas. Het bouwprincipe van deze sluis is vermoedelijk afkomstig van de monniken van Ter Duinen (Hof ter Zande) die veel inpolderingswerken in dit gebied op hun naam hebben staan.

Beaufortsluis

De Beaufortsluis dankt zijn naam aan de watersnood van 1906 waarbij het gebied rond Kloosterzande overstroomde. De sluis hield stand waardoor het achterliggende land niet onder water kwam te staan. J.F. de Beaufort was des tijds lid van de ‘magistratuur van Hulst’ en het Hulster Ambacht.

Onderzoek

Aan het herstel van de cultuurhistorische sluizen en duikers is een uitgebreid onderzoek voorafgegaan. Door een daarin gespecialiseerd bureau is eerst onderzoek gedaan naar de historische kunstwerken in de waterhuishouding in Zeeland, gevolgd door archief- en veldwerk. Daarbij zijn in totaal 350 objecten in Zeeland onderzocht. Met al deze informatie is de waarde van objecten bepaald en zijn mogelijke herstelkosten in beeld gebracht.

Het waterschap geeft aan niet alleen vernieuwing, maar ook het behoud van Zeeuwse historie belangrijk te vinden en besteedt daarom eenmalig € 500.000,- aan het herstel van cultuurhistorische sluizen en duikers. Eerder al werden duikers op Meliskerke en Poortvliet hersteld.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio