5.2 C
De Bilt

Waterschap Scheldestromen is vernielingen zat

Middelburg – De afgelopen maanden heeft waterschap Scheldestromen meerdere keren vernielingen en branden ontdekt aan steigers en andere recreatievoorzieningen in en om het Veerse Meer. Begin april was de meest recente vernieling aan de waterskisteiger bij Oostwatering, een dag nadat deze is geplaatst. De steiger is afgebrand. Het herstellen van de schade kosten duizenden euro’s. 

Teveel vernielingen in Waterschap Scheldestromen

Waterschap Scheldestromen heeft vaker te maken met vernielzucht, diefstal, zwerfvuil en het crossen door natuurgebieden. Vaak gaat het om het omknakken van jonge bomen, het ombuigen van verkeersborden en het vernielen van picknicksets. Soms worden ook hekken, moeren en sloten bij stuwen en gemalen omgebogen, zonnepanelen of verkeerstellers gestolen of gebouwen beklad. Ook vindt het waterschap zwerfvuil in de berm of bij de sloot. Dit gaat meestal om huisvuil, drugsafval of zelfs om een lading autobanden.

Zinloos en kostbaar

In alle gevallen is sprake van zinloze vernielingen die zorgen voor hoge maatschappelijke kosten. De vernielingen moeten immers hersteld worden, objecten moeten vervangen worden of opnieuw worden aangeschaft. Waterschapsmedewerkers steken extra uren in het herstellen en opruimen. Het waterschap schat de jaarlijkse kosten op enkele tien duizenden euro’s en hoger als er synthetisch drugsafval moet worden opgeruimd. Het waterschap voert met andere partijen jaarlijks controles uit rondom het Veerse Meer. Bij overtredingen worden boetes uitgedeeld, maar deze schade is alleen te verhalen als de dader bekend is. 

Aangifte doen helpt!

Het waterschap doet van iedere vernieling aangifte bij de politie. Daarnaast herstellen medewerkers van het waterschap de schade zo spoedig mogelijk om te voorkomen dat andere weggebruikers of recreanten hinder ondervinden. Als mensen vernielingen waarnemen, kunnen zij contact opnemen met de politie (0900-8844). 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio