14.9 C
De Bilt

Jonge Zeeuwen laten hun stem horen tijdens Jongerenparlement

Zeeland – Op 2 en 3 november 2022 hebben twintig Zeeuwse jongeren deelgenomen aan de tweede editie van het Zeeuws Jongerenparlement. Een jaarlijks event waarmee de Provincie Zeeland jongeren kennis wil laten maken met politiek en democratie en wil betrekken bij Zeeuwse onderwerpen.

“Jongeren betrekken bij onderwerpen die hen aangaan, vind ik erg belangrijk. In 2021 organiseerden we voor het eerst een geslaagd jongerenparlement, en ook deze tweede editie was zeer succesvol. Ik heb wederom veel enthousiaste jongeren ontmoet met goede ideeën. We blijven dit waardevolle event jaarlijks organiseren”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas.

Thema: wonen voor jongeren in Zeeland

De deelnemende jongeren van verschillende leeftijden (15 t/m 19 jaar) en opleidingsniveaus hebben zich verdiept in het thema wonen. Op de eerste dag van het event gingen de jongeren net als echte Statenleden op werkbezoek in de provincie. Ze bezochten tiny houses in Sint Laurens, ecowijk de Woongaard in Serooskerke en het Scheldekwartier in Vlissingen. Hoogleraar Huisvestingssystemen Peter Boelhouwer van de TU Delft, Aart-Jan de Pater en Martijn van Sabben van aannemingsbedrijf Fraanje inspireerden de jongeren. Ook stond een ontmoeting met de Zeeuwse gedeputeerden op het programma.

Zeeuws Jongerenparlement. Foto: Provincie Zeeland

Voor én door jongeren

De tweedaagse is samen met het Debatbureau en zeven jongeren via een Maatschappelijk Diensttijd Traject georganiseerd.

Irene Nijssen:“Vorig jaar was ik al aanwezig bij het jongerenparlement en dit jaar heb ik meegeholpen in de organisatie. Wij hadden het idee om dit jaar niet alleen op het provinciehuis te blijven. Heel leuk dat we verschillende locaties hebben bezocht, zeker bij het thema wonen. Daarnaast konden we die informatie goed gebruiken tijdens het debat de volgende dag. Ook de sprekers waren heel inspirerend. Ik heb veel geleerd en we hebben de provincie ook veel goede suggesties gegeven over hoe jongeren willen wonen.”

Opbrengst

De stem van jongeren krijgt vorm door de twaalf stellingen die ze opstelden en op dag twee aan gedeputeerde Van der Maas overhandigden. De deelnemende jongeren geven aan dat er in de provincie te veel woningen zijn die niet door Zeeuwen worden bewoond, waardoor er te weinig woningen zijn voor jongeren. Een van de belangrijkste aanbevelingen luidt dan ook: “Wie een huis in Zeeland koopt, moet er ook in wonen!”. Daarnaast vinden de jongeren dat de Provincie jongeren moet steunen bij de financiering van hun eerste woning. Ook vinden ze dat duurzame bouwmaterialen de norm én goedkoper moeten worden in Zeeland. De Provincie Zeeland gaat de aanbevelingen meenemen in haar beleidsvoering.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio