20 C
De Bilt

Zeeuwse landbouw aan de slag met koolstofvastlegging in de bodem

Middelburg – De landbouwsector heeft een groot potentieel voor het opslaan van koolstof in de bodem waarmee ze een bijdrage kan leveren aan klimaatdoelstellingen. In het project Carbon Farming gaat ZLTO met zes partners werken aan de benutting van het potentieel van koolstofvastlegging. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter ZLTO-raad Zeeland Joris Baecke geven het startschot op woensdag 26 september 2018 op het provinciehuis in Middelburg.

Carbon Farming

Het project Carbon Farming heeft als doel om de voedselketen te vergroenen door het opslaan van koolstof in landbouwbodems te stimuleren. Gedurende 3 jaar gaan 7 partners uit Nederland, België, Duitsland en Noorwegen met dit thema aan de slag (ZLTO, Bionext, Innovatiesteunpunt, Inagro, Thünen Institut, 3N Kompetenzzentrum en NLRØ).

Veel voordelen koolstofvastlegging

Het vastleggen van koolstof in de bodem biedt veel voordelen, zoals een vruchtbaardere en gezondere bodem van goede kwaliteit doordat voedingstoffen en water beter worden vastgehouden. Daarnaast wordt koolstof uit CO2 opgeslagen dat anders terecht komt in de atmosfeer: de veroorzaker van de temperatuurstijging op aarde.

Businessmodellen en bewustwording

Binnen dit project worden businessmodellen voor koolstofvastlegging ontwikkeld, getest en gevalideerd voor ketenpartners en partijen buiten de keten om hun CO2-uitstoot te compenseren. Daarnaast resulteert het project in een verhoogde bewustwording binnen de gehele keten over de potentie van koolstofvastlegging in landbouwbodems. Door de agrariër en andere betrokkenen (consumenten, producenten, retailers en beleidsmakers) te laten zien op welke manier je koolstof op kan slaan in de bodem, en welke economische en ecologische voorbeelden dit biedt, is het waarschijnlijker dat deze technieken op grotere schaal worden toegepast.

Formeel startmoment

Het project wordt formeel gestart door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter ZLTO-raad Zeeland Joris Baecke tijdens de startbijeenkomst op woensdag 26 september. De sprekers geven inzicht in wat dit thema betekent voor de Provincie, boeren en andere schakels in de keten en wat het project inhoudt.

Goed bodembeheer

Joris Baecke: ‘’Als boer of tuinder wordt er veel van je gevraagd als het gaat om goed bodembeheer. Niet alleen voor een gezond gewas maar ook met betrekking tot het klimaat. Via de bodem kan de land- en tuinbouw, voor de maatschappij, een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Door dit project worden businessmodellen ontwikkeld en getoetst waardoor boeren en tuinders via de keten beloond worden voor hun inspanningen.”

Vruchtbare Zeeuwse grond

Jo-Annes de Bat: “Het is goed om te zien dat de vruchtbare Zeeuwse grond ook een voedingsbodem is voor innovatie en klimaatoplossingen. Het project Carbon Farming past dan ook in ons duurzame landbouwbeleid waarbij we de productiefactoren bodem, water en biodiversiteit centraal stellen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio