15 C
De Bilt

3e editie Zomeracademie geopend door burgemeester

Op drie Nieuwegeinse basisscholen ging vandaag de Zomeracademie van start. Kinderen van 2,5 tot 13 jaar krijgen hier tijdens de zomervakantie extra onderwijsondersteuning. Burgemeester Frans Backhuijs opende de Zomeracademie samen met een leerling op basisschool De Veldrakker. Daar lag de rode loper klaar om de enthousiaste leerlingen te verwelkomen.

Zomeracademie

De Zomeracademie vindt sinds 2020 in Nieuwegein plaats. Het belangrijkste doel is extra onderwijsondersteuning op het gebied van taal. Basisscholen, peuterspeelzalen en de gemeente werken samen aan dit initiatief. Ook culturele instellingen zoals bibliotheek De tweede verdieping, Stadstheater De KOM, SportID en Peuterstapjes doen mee aan de academie.

Leerlingen van de Zomeracademie wonen in Nieuwegein en zitten op de peuterspeelzaal of de basisschool. Er doen ongeveer 200 kinderen mee op drie locaties: basisscholen De Veldrakker, De Schouw en De Evenaar.

Voorkomen van taalachterstand

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in een taalarme omgeving opgroeien tijdens de zomervakantie vaak een taalachterstand krijgen. Door twee weken Zomeracademie aan te bieden – in de eerste en de laatste week van de zomervakantie – is de taalarme periode korter. In de laatste week van de academie staat een goede voorbereiding op het nieuwe schooljaar centraal.

Spelend en bewegend leren

De kinderen leren tijdens de Zomeracademie spelenderwijs tijdens actieve lessen en workshops. Naast leren in de klas staat ook bewegend leren op het programma. Actief bezig zijn helpt bij het onthouden van de lesstof. Het taalonderwijs wordt aangevuld met lessen rekenvaardigheid, kunsteducatie en bewegingsonderwijs. Ook is er aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Vakantiepaspoort voor alle leerlingen

De gemeente Nieuwegein en haar samenwerkingspartners willen de bekende ‘leesdip’ voor elk kind voorkomen. Daarom hebben alle 5600 basisschoolleerlingen via school een Vakantiepaspoort ontvangen. Het boekje bevat leuke opdrachten, leestips en activiteiten. Welzijnsorganisatie Movactor en bibliotheek De tweede verdieping hebben het paspoort ontwikkeld met een bijdrage vanuit het Onderwijskansenbeleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio