16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Nieuwegein verbetert het water in de wijk Batau vanuit de Impulsregeling van het Waterschap

In 2024 gaat de gemeente Nieuwegein verder met het verbeteren van de waterkwaliteit in de wijken Batau-Noord en Batau-Zuid. Daarnaast leggen we een waterberging aan onder het Muntplein. Deze projecten worden mede gefinancierd door het Waterschap vanuit de Impulsregeling ‘Water in de Leefomgeving’. Met deze maatregelen maken we Nieuwegein verder klimaatbestendig.

Wethouder John van Engelen: ”We zijn trots om in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de waterkwaliteit in de wijk Bataau te verbeteren. Fijn dat het Waterschap de mogelijkheden voor subsidie heeft verruimd, zodat we extra in kunnen zetten op klimaat adaptieve maatregelen.”

Verbeteren waterkwaliteit Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein gaat in de wijken Batau-Noord en Batau-Zuid drie duikers hoger leggen. Duikers zijn buizen onder de weg waar het water doorheen stroomt. De vele kroos wordt ook regelmatig weg geschept. Hiermee wil de gemeente meer helder water krijgen zodat waterdieren en waterplanten beter kunnen leven en groeien. Ook gaat de gemeente op zoek naar verkeerde aansluitingen op het hemelwaterriool. Zo voorkomen we dat afvalwater in de watergangen komt.

Bij de herinrichting van het Muntplein in Betere Buurt Muntenbuurt werkt de gemeente aan een waterberging onder de grond. Door deze waterberging is de kans op wateroverlast minder omdat het vele regenwater onder het maaiveld kan worden opgevangen.

Samenwerking met het waterschap

De gemeente heeft samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de plannen besproken. Wethouder John van Engelen van de gemeente Nieuwegein en hoogheemraad Willem van der Steeg (HDSR) bekrachtigden een overeenkomst voor deze samenwerking.

Hoogheemraad Willem van der Steeg: ”Ik ben opgegroeid in de wijk Batau-Zuid en als kleine jongen was ik daar vaak te vinden op en rond het water. In de winter konden we vaak schaatsen en ijshockeyen op de sloot langs de AC Verhoefweg en in de zomer gingen we in de wijk varen met mijn rubberboot. Daarom vind ik het extra leuk dat we juist ook op deze plek samen aan de slag gaan om de waterkwaliteit te verbeteren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio