15 C
De Bilt

Zestig klimmers 12 uur aan de muur tegen klimaatarmoede

Bij Mountain Network in Nieuwegein gaan zaterdag 4 november 60 klimmers 12 uur lang klimmen tegen klimaatarmoede. Het startschot voor deze extreme klimmarathon klinkt ‘s ochtends om tien uur. Het wordt een hele uitdaging voor de klimmers, zowel liefhebbers als professionals, om de spieren niet te laten verzuren. Solidaridad organiseert deze klimmarathon om geld op te halen voor kleine koffieboeren die extreem worden getroffen door klimaatverandering.

Toeschouwers uit Nieuwegein en omstreken zijn de hele dag van harte welkom om te komen kijken en de klimmers aan te moedigen en sponsoren. Het wordt een gezellige en feestelijke dag met bijzondere koffie, lekkere hapjes, de filmvertoning van Free Solo en DJ Wesdex die verzoeknummers draait en 12 uur lang de klimmers muzikaal aanmoedigt om nog net die extra meters te kunnen maken! Solidaridad organiseert de klimmarathon in samenwerking met Mountain Network en Better Together Agency (bekend van het Ommetje van de Hersenstichting).

‘s Avonds om tien uur eindigt de marathon met de bekendmaking van het eindbedrag dat door sponsoring bij elkaar is geklommen. Het streefbedrag is twintigduizend euro. Met het geld worden kleine boeren geholpen die veel schade ondervinden van klimaatverandering. Solidaridad traint ze in klimaatslimme landbouw. 

Koffieboeren staan ook voor extreme uitdagingen

Niet alleen de klimmers, ook de boeren die onze koffie produceren staan voor extreme uitdagingen: droogte en hitte, hevige regenval, plagen en ziektes. De oogst is daardoor erg onvoorspelbaar geworden. Terwijl koffie vaak de enige bron van inkomsten is. Het gevolg is nog meer armoede en een onzekere toekomst voor de boeren. En ook duurdere koffie van lagere kwaliteit voor consumenten. 

uc?id=1pivoeFoh vmKt9fLzE0SocW6UMa7C4SI
Klimmen Tegen Klimaatarmoede. Foto: Solidaridad

Er is een oplossing. Boeren kunnen bomen planten tussen de koffiestruiken. Dat zorgt voor verkoelende schaduw en houdt de bodem vruchtbaar en vochtig. De oogst wordt groter en beter van kwaliteit. De bomen leggen ook CO2 vast. Dat helpt tegen klimaatverandering en de boeren krijgen er carbon credits voor, die ze kunnen verkopen. Dat is een nieuwe bron van inkomsten. Zo ontwikkelen de boeren zich van slachtoffers tot klimaathelden. 

12 uur aan de muur

Hoe houd je dat vol 12 uur aan de muur? De zestig deelnemers klimmen in teams van zes en om beurten. Maar dan nog ligt verzuring op de loer. Er is volop begeleiding met een warming up van Anouk Maas, professionele massage, goed eten en klimtips van de echte experts zoals Aukje van Weert, bondscoach van het Nederlands Team Sportklimmen. Aukje: “Wereldwijd worden mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, er het hardst door getroffen. Daar word ik chagrijnig van.

Daarom ga ik graag aan de slag als teamcaptain tijdens deze klimmarathon!”  Klimcoach Eddie van Dongen, Leto Cave van het Nederlands Team Sportklimmen, en Anouk Maas, actrice en bekend van haar rollen in musicals, GTST en Expeditie Robinson, klimmen ook mee. 

Anouk kijkt uit naar 4 november: “Een berg opklimmen, 12 uur lang, om zoveel mogelijk meters te maken, is een uitdaging die om veel moed, kracht en de juiste mindset vraagt. Die uitdaging ga ik niet uit de weg en ondertussen zamelen we geld in zodat we de koffieboeren kunnen ondersteunen.”

Adriaan Schuitemaker, filmmaker en amateurklimmer: “Ik wil kunnen blijven genieten van de koffie in mijn lievelingscocktail: een espresso martini. Ik ben de boeren dankbaar en klim daarvoor graag naar grote hoogte. Op 4 november ben ik ook nog eens jarig!, dus als verjaardagscadeau vraag ik iedereen om mij te sponsoren.” 

Ook bijdragen aan de klimmarathon? Ga naar www.solidaridad.nl/klim voor alle informatie en kijk wat jij kunt doen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio