14.5 C
De Bilt
woensdag, 29 mei 2024

1 miljoen euro voor energiecoöperaties

Noord-Holland – De provincie Noord-Holland trekt 1 miljoen euro extra subsidie uit voor energiecoöperaties. Dit hebben Gedeputeerde Staten (GS) besloten na een evaluatie van de Uitvoeringsregeling Duurzaamheidsinitiatieven burgercollectieven uit 2018. Energiecoöperaties en andereburgercollectieven stimuleren inwoners om energie te besparen en te investeren in installaties waarmee zij duurzame energie opwekken, zoals gezamenlijke zonnedaken.

1 miljoen euro


De belangstelling onder burgers om zelf duurzame energieprojecten op te zetten, neemt nog steeds toe. Deze initiatieven dragen bij aan het verkrijgen van draagvlak voor de energietransitie en bevorderen lokaal eigendom van duurzame energie-installaties.

Laagdrempelige projecten

Vanaf 2018 zijn 114 subsidies verleend. Daarmee zijn verschillende laagdrempelige projecten voor inwoners opgezet, zoals het mobiliseren van een straat om collectief de woningen te laten isoleren en het gezamenlijk ontwikkelen van een zonnestroominstallatie op een pand in eigendom van de gemeente. Daarnaast wordt met de subsidie lokaal eigendom van duurzame energieprojecten gestimuleerd.


Naast dat deze burgercollectieven de drempels voor inwoners verlagen voor deelname aan duurzaamheidsprojecten, zijn ze ook belangrijk voor het creëren van draagvlak binnen de gemeente voor de energietransitie. Een afvaardiging van de coöperaties neemt ook actiefdeel aan de totstandkoming van de Regionale Energiestrategieën voor Noord-Holland Zuid en Noord-Holland Noord.

85 burgercollectieven

In Noord-Holland zijn circa 85 burgercollectieven die duurzaamheidsinitiatieven ontwikkelen. Omdat deze organisaties gerund worden door vrijwilligers is voldoende menskracht en expertise vaak een knelpunt. De komende twee jaar is jaarlijks een bedrag van € 500.000,- beschikbaar. Per jaar mag een coöperatie twee aanvragen voor nieuwe projecten indienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio