14.7 C
De Bilt

Ribbius Peletierpenning 2022 voor Marie-Anne van Reijen van provincie Noord-Holland

Marie-Anne van Reijen is door de vakjury uit 36 inzendingen gekozen als de winnares van de Ribbius Peletierpenning 2022 voor haar initiatief ‘Meer vrouwen in de Politiek’. Marie-Anne van Reijen was 6 jaar politiek actief in Amsterdam. Met de ervaring die zij daar opdeed is zij het initiatief ‘Meer vrouwen in de Politiek’ gestart. Een stichting waarmee zij onder meer 50% vrouwen in alle politieke functies wil bereiken en wil bijdragen aan een politieke cultuur die voor iedereen gelijk toegankelijk is. Sinds 2017 begeleidt Van Reijen mentorgroepen voor vrouwen die interesse hebben in de politiek, geeft zij trainingen en lezingen en organiseert ze speeddates met politici van verschillende partijen.

Oordeel jury

Juryvoorzitter Sybilla Dekker: “De jury is van oordeel dat Marie-Anne een onderscheiding verdient voor de manier waarop zij vrouwen stimuleert de politiek in te gaan en haar vasthoudendheid om vrouwen daadwerkelijk te laten slagen in de politieke arena”. Vorig jaar ging de Ribbius Peletierpenning naar kamerlid Sylvana Simons, in 2020 kreeg het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit onderscheiding en in 2019 was Devika Partiman van ‘Stem op een Vrouw’ de eerste die de penning in ontvangst mocht nemen.

Uitreiking live volgen

De uitreikingbijeenkomst is tussen 12.15 – 14.00 uur live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl. De workshop ‘Hoe zorg je als man dat vrouwen politiek in positie komen?’ door Jean Pierre Kempeneers, nationaal coördinator internationale functies, een voordracht van Demi-Ann Arriola (een 16-jarig talent van de Young Lady Business Academy van 2021 van jurylid Elske Doets) en een muzikaal theatraal intermezzo door Hedwig van Leuven, zijn onderdeel van het programma.

36 kandidaten

Iedereen kon een Noord-Hollandse kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022. De jury is op zoek gegaan naar een vrouw die deze onderscheiding verdient vanwege haar inzet voor meer vrouwen in de politiek of omdat zij als politica een inspirerend voorbeeld is voor anderen. De jury heeft een keuze gemaakt uit de 36 kandidaten die aangemeld zijn.

Jury Ribbius Peletierpenning

De jury bestaat uit voorzitter en voormalig minister Sybilla M. Dekker, Rina van Rooij (oud-Statenlid), Elske Doets (Zakenvrouw van het jaar 2017), dr. Liza Mügge (Hoofddocent politicologie Universiteit van Amsterdam), Joyce Sylvester (voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme) en Jacqueline Prins, algemeen secretaris van de Sociaaleconomische Raad.

Ribbius Peletierpenning

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om 5 jaar lang een onderscheiding uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten. Meer informatie: https://www.noord-holland.nl/Bestuur/Provinciale_Staten/Ribbius_Peletier_penning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio