9.9 C
De Bilt

Nieuwegein wil bewust bouwen aan een gezonde, duurzame en veilige stad

Nieuwegein -M50, het samenwerkingsverband van middelgrote gemeenten (30.000-80.000 inwoners), sprak donderdag 26 januari met minister Hugo de Jonge over de woningbouwopgave. In dit overleg deed wethouder Marieke Schouten namens gemeente Nieuwegein een oproep aan de minister: ga niet alleen uit van aantallen woningen, maar vooral ook van kwaliteit van bouwen, wonen en leven.

Wethouder Marieke Schouten van Nieuwegein:

“Het rijk wil vooral dat gemeenten ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Wij willen ook bouwen, maar vinden het belangrijk dat Nieuwegein leefbaar blijft voor onze huidige en toekomstige inwoners. Daarom wil Nieuwegein bewust bouwen aan een gezonde, duurzame en veilige stad. Wij hebben daar hulp van het rijk bij nodig. Vandaar namens Nieuwegein mijn oproep in het M50 overleg aan minister Hugo de Jonge om te sturen op gezond wonen, duurzame mobiliteit en toegankelijkheid. Om woningen betaalbaar te houden, is het belangrijk dat gemeenten daarvoor ook instrumenten hebben. Bijvoorbeeld een vereveningsfonds. Om daar mee te starten is ondersteuning vanuit het rijk wenselijk.”

Drempels in het beleid

Het regeerakkoord benadrukt de ambities van het kabinet om 900.000 huizen te bouwen; verspreid over heel Nederland. Ook M50 gemeenten willen hieraan bijdragen. Op 26 januari 2023 legde gastheer burgemeester Sjoerd Potters in gemeente De Bilt, samen met 25 wethouders, een gezamenlijk woningbod van minstens 65.000 woningen bij minister Hugo de Jonge op tafel. Om dit woningbod mogelijk te maken is een bijdrage van het rijk nodig.

Daarom doen de M50 gemeenten een beroep op het rijk. Een inventarisatie van de M50 constateert drempels in het beleid van het kabinet, zoals langdurige en ingewikkelde procedures, betaalbaarheid en netcongestie. Deze drempels zijn meegegeven aan de minister. Duidelijk is dat het rijk in ieder geval werk gaat maken van het vereenvoudigen van procedures.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio