Het kloosterkerkhof in de achtertuin van het gemeentehuis van Venray wordt opgeknapt. Het college van B&W heeft 3 mei 2022 besloten om éénmalig ruim € 21.000 ,- te investeren in een opknapbeurt. Zo blijft het kerkhof ook voor toekomstige generaties behouden.
Gemeente Venray getipt door Stichting Kruizen en Kapellen
De stichting Kruisen en Kapellen heeft het signaal afgegeven dat het kloosterkerkhof toe is aan een opknapbeurt. De huidige staat doet geen recht meer aan de historische betekenis van deze plek. Vervolgens heeft de gemeente Venray het kerkhof laten beoordelen door de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK). Deze heeft de locatie onderzocht en onderstreept de conclusie van de stichting.
Verantwoordelijkheid en morele plicht
De gemeente Venray heeft het voormalige klooster in 1974 gekocht van Ursula’s Zusters. Het betrof het klooster Jerusalem met ondergrond, erf, kloosterkerkhof, gazons en tuinen. Nadere afspraken over onderhoud werden toen niet gemaakt. “In en om het gemeentehuis – een voormalig klooster dat dit jaar precies 600 jaar geleden is gesticht – vertellen talrijke plekken over het bewogen verleden van deze locatie.
De gemeente Venray ziet het dan ook als haar verantwoordelijkheid en morele plicht om het gemeentehuis zowel van binnen als van buiten zo goed mogelijk te onderhouden. Op een manier die recht doet aan de rijke geschiedenis”, aldus wethouder Jan Jenneskens. “In dit kader is de opknapbeurt van het kloosterkerkhof zeker een mooie ontwikkeling.”
Meerjarig onderhoud
Op verzoek van de gemeente gaat stichting Kruisen en Kapellen de éénmalige opknapbeurt uitvoeren en begeleiden. Verder verzorgt zij vanaf 2023 het jaarlijkse onderhoud van het kloosterkerkhof. Hiervoor ontvangt de stichting van de gemeente jaarlijks een bedrag van € 750 ,-. Over de concrete invulling van het onderhoud worden nog nadere afspraken gemaakt.