Aijen – De dijkverhoging rondom het dorp Aijen (gemeente Bergen, Limburg) is bij veel bewoners behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. Het Waterschap Limburg, verantwoordelijk voor de dijkverhoging, heeft verzuimt de omwonenden juist en volledig te informeren over de gevolgen.
50 centimeter hoger… en nog een beetje meer
Het Waterschap had wel laten weten dat de dijk met ongeveer 50 centimeter verhoogd zou worden, maar nu blijkt er ook nog eens 15 centimeter bovenop te zijn gekomen. Dit is de zogenoemde zettingshoogte die na inklinking van de dijk, zorgt dat de uiteindelijk beoogde hoogte van 50 centimeter blijft gehandhaafd. Bewoners van Aijen zagen de dijkverhoging op zich al niet zitten en zijn over de extra verhoging totaal niet geïnformeerd.
Liever natte voeten
Veel dorpelingen waren al tegen de dijkverhoging, omdat ze liever natte voeten krijgen en hun prachtige uitzicht over de Maas hadden behouden. “Nu moeten we tegen de dijk aankijken en kunnen de Maas niet meer zien”, zo laat Roel van der Veen, één van de bewoners uit het gebied, ons weten.
Alles voor de veiligheid?
Van der Veen woont al 55 jaar in Aijen en vertelt dat het water vroeger ook jaarlijks halverwege de tuin kwam bij hoogwater. “Je wist twee dagen van te voren dat het ging gebeuren. Elke morgen halftien luisteren naar de waterstanden in Borgharen, dan wist je het op 2 cm nauwkeurig. Wanneer de dijk klaar is, sta ik achter in mijn tuin en kan er niet over heen kijken. Weg Maas. Voor mij behoorlijk dramatisch, maar volgens het waterschap alles voor de veiligheid. Geef mij maar natte voeten! Ik woon toch niet voor niets doelbewust in een Uiterwaard?”, laat Van der Veen stellig weten.
Geen inspraak meer mogelijk voor Aijen
Waar bewoners vooral boos over zijn, is dat het Waterschap Limburg verzuimt heeft hen in te lichten over de extra 10 tot 20 cm verhoging i.v.m. de zetting van de dijk. Zij hebben geen enkele kans op inspraak gehad hierdoor. Gisteren, op woensdagavond 11 juli, was er een voorlichtingsbijeenkomst, waarin het Waterschap toegaf de omwonenden niet goed geïnformeerd te hebben over de extra verhoging. De tijd van een mogelijke inspraakprocedure is hierdoor echter allang verstreken, dus hebben bewoners het gevoel de (extra) verhoging opgedrongen te krijgen. Zij zien gesteld voor een voldongen feit en zijn daar bepaald niet blij mee.