16.4 C
De Bilt

Voor aankoop en onderhoud Michaelstoren Oosterland stelt gemeenteraad Hollands Kroon geld beschikbaar

De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft besloten geld beschikbaar te stellen voor de aankoop en het onderhoud van de Michaelstoren in Oosterland. Het college wil de toren onder andere aankopen omdat het een uniek monument is en met het in eigendom nemen beter kan worden gezorgd voor het behoud van de bijzondere toren.

Unieke gemetselde torenspits

De toren is zeldzaam vanwege de gemetselde torenspits. In Nederland zijn slechts enkele voorbeelden van gemetselde torenspitsen bekend. Daarnaast is deze toren op architectuurhistorische waarden onderscheidend van de andere kerktorens in de gemeente omdat het een 16e-eeuwse torenspits is, de kerk (tufstenen schip en koor) is 13e-eeuws. In Hollands Kroon zijn er twee gemetselde torenspitsen. De andere gemetselde toren is van de kerk in Hippolytushoef en ook in eigendom van de gemeente.

Beheer en onderhoud van de Michaelstoren

Het college vindt het belangrijk dat de bijzondere en zeldzame kerktoren goed wordt onderhouden. Met de aankoop is de staat van onderhoud niet langer afhankelijk van vrijwilligers en wordt de toren als monument voor de toekomst geborgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio