15.1 C
De Bilt

Aanvraag tijdelijke opvanglocatie in Schagen Oost door de gemeenteraad van Schagen goedgekeurd

Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning door het COA om een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers in Schagen Oost te mogen realiseren, is tijdens een ingelaste raadsvergadering op woensdag 7 februari door de gemeenteraad met een uitgebreide discussie stil gestaan. Hierin hebben zij besloten om een positief advies af te geven op deze aanvraag.

De gemeente Schagen vindt het belangrijk om bij te blijven dragen aan het verlichten van de druk op de opvanglocaties van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA). Daarnaast is op 1 februari de spreidingswet in werking getreden waardoor gemeenten verplicht zijn om asielzoekers op te vangen.

Overtuigd van de noodzaak

Burgemeester Marjan van Kampen: “Dat de gemeenteraad overtuigd is van de noodzaak om asielopvang in onze gemeente te regelen, mag duidelijk zijn. De discussie die nu vooral gevoerd is, waar deze opvang moet komen. Hierover liepen de meningen duidelijk uiteen. Ik ben blij dat zij hier zorgvuldig over gesproken hebben en dat zij een positief advies hebben afgeven op deze aanvraag. Zeker nu dat ook provincie Noord Holland bereid is tot het verlenen van een ontheffing.”

Ontheffing bijzonder provinciaal landschap

De provincie Noord Holland verleent een ontheffing om voor de duur van maximaal één jaar een tijdelijke opvanglocatie op de locatie in Schagen Oost te realiseren. Na dat jaar wordt de inrichting weer verwijderd en worden de gronden  weer teruggebracht in oorspronkelijke staat.

Zienswijze opvanglocatie

Voorafgaand aan de vergunningprocedure heeft de gemeente de mogelijkheid gegeven om een zienswijze in te dienen over de tijdelijke opvanglocatie. Hierop zijn 18 reacties ontvangen. Deze zienswijze zijn meegenomen in de afwegingen voor het besluit.  

Vergunning

De gemeente heeft met het positieve advies van de gemeenteraad op 13 februari 2024 de vergunning voor het realiseren van de tijdelijke opvanglocatie afgegeven aan het COA. Zij kunnen nu van start op deze locatie. Het voornemen is nog steeds om deze locatie per 1 april gerealiseerd te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio