9.6 C
De Bilt

Afval beter scheiden? Wat is daar voor nodig?

Bergen – De gemeente Bergen gaat haar afvalinzameling veranderen. Door afval beter te scheiden kunnen grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw gebruikt worden. Daarvoor moeten we ons afval beter scheiden. Dit betekent meer gescheiden inzamelen en zo min mogelijk restafval. De gemeente zoekt inwoners die over de nieuwe inzameling willen meedenken. Het panel -met ongeveer 20 inwoners- komt bij elkaar in drie digitale gespreksrondes.

Van 230 naar 30 kilo restafval

Iedere inwoner van Bergen gooit jaarlijks gemiddeld 230 kilo afval ongescheiden bij het restafval. En dat is jammer. Het restafval wordt namelijk verbrand en de grondstoffen die we met het restafval weggooien, worden niet opnieuw gebruikt. Binnen een paar jaar willen we de 230 kilo terugbrengen naar maximaal 30 kilo per inwoner per jaar. Dat is een hele uitdaging. Een uitdaging die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de afvalstoffenheffing. Het recyclen van grondstoffen is immers goedkoper dan het verbanden van restafval.

Inwoners die willen meedenken

Erik Bekkering: “Om deze verandering goed te laten verlopen zoeken we inwoners die met ons meedenken. Ons doel en de financiële kaders zijn duidelijk, maar de invulling bepalen we samen. We willen in gesprek over vragen als: Wat is er nodig om beter afval te scheiden? Wat is er belangrijk voor gezinnen, voor ouderen, maar ook voor starters die in een appartement wonen met weinig ruimte en die een drukke baan hebben?

Zijn er verschillen tussen de kernen van Bergen, Egmond en Schoorl?  Maar ook: Welke motivatie zou ‘de buurman die weigert om zijn afval te scheiden’ toch over de streep kunnen halen?  Met andere woorden, we willen graag samen met u kijken naar de beste manier om de afvalinzameling succesvol te maken, en het doel te halen.”

Meedenken over afval scheiden

Lijkt het u leuk om met ons na te denken over deze vragen? U hoeft geen verstand te hebben van afvalscheiding. We zoeken juist mensen die hun eigen ervaring inbrengen. In de aanloop naar het grondstoffenplan komen we drie keer –digitaal- bij elkaar. De sessies zullen plaatsvinden op 25 november en 9 december in de avonduren. Derde en laatste sessie is samen met raadsleden van de gemeente Bergen en vindt naar verwachting plaats in december. Geef uzelf alleen op als u op deze tijden ook ruimte kunt maken.

Hoe geeft u zich op?

U kunt zich tot en met 20 november opgeven door een e-mail te sturen naar grondstoffen@debuch.nl. Na deze aanmelding nemen wij contact met u op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio