14.8 C
De Bilt

Bloembollen planten met groep 7 van basisschool De Hoge Ven

Schagen – Woensdag 31 oktober plantte wethouder Hans Heddes samen met de kinderen van groep 7 van de basisschool De Hoge Ven in Warmenhuizen 200 biologische bloembollen in de berm nabij de rotonde. “Duurzaamheid is hét woord de komende jaren. De noodzaak om hiermee vaart te maken is groot. Daarom zorgen we voor meer groen en natuur door het programma ‘Schagen groeit door!’,” licht wethouder Hans Heddes toe. “Schagen is een bollengemeente maar dit zie je niet terug in het openbaar groen. Door het planten van duurzame bollen laten we dat zien en helpen we gelijk de bijen.

Planten biologische bloembollen

In de afgelopen weken zijn in totaal 15.500 stuks biologische bloembollen door de gemeente Schagen geplant. 36 verschillende soorten zijn op en in de nabijheid van alle gemeentelijke rotondes aangeplant: 3 in Warmenhuizen en 2 in Schagen. Op de rotonde aan de Warmenhuizerweg en Kanaalweg in Warmenhuizen zijn daarbij ook nieuwe heesters, vaste planten en siergrassen geplant. De rotonden aan de Harenkarspelweg en de Oostwal in Warmenhuizen en de  Scholeksterlaan in Schagen worden ingezaaid met een bijenmengsel.  De bloembollen zijn geleverd door de Biologische bloembollenteler John Huiberts uit Sint Maartensbrug. Het aanbrengen van de bollen en beplanting is uitgevoerd door lokale groenaannemers, te weten Meneer Vermeer Tuinen uit Warmenhuizen, Daan Bruin Groenvoorziening uit Burgerbrug en Hoveniersbedrijf Mats Blom uit Tuitjenhorn.

Bollen en bijen

40% van de bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dit terwijl de bijen een onmisbare schakel zijn bij bestuiving van bloeiende plantensoorten. Zij bestuiven 90% van bloeiende plantensoorten als fruit of noten. Een groot probleem voor de bijen is de trend dat er steeds minder bloeiende planten zijn. Inwoners verharden tuinen en in de landbouw is minder ruimte voor bloeiende kruiden. Belangrijk is om het seizoen waarin bijen nectar kunnen vinden te verlengen, de eerste bloemen van het jaar komen voor een groot deel uit bollen.

Schagen groeit door!

Gemeente Schagen wordt duurzaam groener om het woongenot en vestigingsklimaat in de gemeente te vergroten. Duurzaam, zodat de kinderen en kleinkinderen ook in een groene gemeente kunnen wonen. Daarnaast wil de gemeente dat inwoners hier fijn wonen en dat mensen hier graag willen komen wonen. De inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente moeten zich prettig voelen in deze gemeente

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio